eur:
389.01
usd:
361.09
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Fellegi: Eljött az ideje az állami vagyon gyarapításának

Üzletileg és politikailag is megérte a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjának megvásárlása - hangsúlyozta a Joint Venture Szövetség közgyűlésén a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás hozzátette: a tranzakcióval sikerült eltakarítani az útból egy olyan problémát, amely komoly akadály volt az orosz-magyar kapcsolatban.

A kormány elmúlt egy éves munkáját értékelve a nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: a kormány deklarált célja az állami vagyon gyarapítása, egyben az elmúlt 20 év állami vagyongazdálkodási gyakorlatának felülvizsgálata, átalakítása. Fellegi Tamás hangsúlyozta: ennek része a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjának megvásárlása is.

A tárcavezető szerint gazdaságilag, pénzpolitikailag, és külgazdaságilag is javítja a kormány és az ország mozgásterét a tranzakció, azaz így a közjót szolgálja.

A miniszter kitért arra is, hogy Molban való meghatározó állami tulajdon az energiapiaci szempontból is fontos, mivel egyszerre lazult valamelyest az energiafüggőség, és javult az ellátás stabilitása.

Fellegi Tamás szerint további pozitív hozadéka a vásárlásnak, hogy ezzel sikerült eltakarítani az útból egy olyan problémát, ami komoly akadály volt az orosz-magyar kapcsolatban.

A miniszter ismét hangsúlyozta: normál üzleti tranzakció volt a Mol-pakett megvásárlása, nincs mögötte semmilyen hátsó politikai megegyezés, hiszen ha lett volna, akkor ez az árban is látszódna, de nem így van. A Mol a magyar állam számára kiváló befektetés - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter.

Kezdődik a paksi stressz-teszt

A közgyűlésen a miniszter beszélt arról is, hogy még a nyári szünet előtt az Országgyűlés elé kerül az új közbeszerzési törvény, hamarosan indul Pakson az atomerőművi stressz-teszt és rövidesen kiírják a 900 megaherzre a frekvenciapályázatot.

Fellegi Tamás azt mondta: a közbeszerzési eljárások szerkezetét át kellett alakítani, mert az volt a probléma, hogy túlságosan költségesek voltak. A miniszter azt ígérte, hogy rövidebb, egyszerűbb szerkezetű jogszabály lesz a végeredmény.

Szintén hamarosan a parlament elé kerül két alapvető dokumentum: a kormány vagyonpolitikai alapelvei és a nemzeti energiastratégia - folytatta a tárcavezető. Fellegi Tamás egyúttal azt is bejelentette, hogy hamarosan indulhat a paksi atomerőmű stressz-tesztje.

További feladata e témában, hogy ne csak Európára, hanem globálisan fogadják el a most kialakított feltételrendszert - tette hozzá a miniszter.

Fellegi Tamás szólt arról is, hogy a napokban megszületett a kormánydöntés a még szabad, 900 megaherzes frekvencia kiírásáról.

Amennyiben nem jelentkezik negyedik mobilszolgáltató, úgy még az idén új kiírás várható, hogy az újgenerációs kommunikáció fejlesztésében a meglévő három szolgáltató élhessen a 900 megaherz adta lehetőségekkel. A miniszter azt mondta: a nemzeti médiahatóság hamarosan kiírja a pályázatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×