eur:
389.28
usd:
361.42
bux:
68433.52
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

GfK: tovább csökkent a fogyasztói bizalom

A Komplex Fogyasztói Bizalom Index, a Fogyasztói Várakozások Indexe és Vásárlási Hajlandóság Indexe is csökkent 2011 márciusában - közölte a GfK Hungária szerdán.

A közlemény szerint a lakosság közel fele számít a munkanélküliség növekedésére, a válaszadók túlnyomó része az árak emelkedését várja. Továbbra is kedvezőtlenek a család reáljövedelmére vonatkozó várakozások. a megkérdezettek közel kétharmada reáljövedelmének csökkenésére számít.

A Komplex Fogyasztói Bizalom Index csökkenő tendenciája folytatódott 2011 márciusában is, 17 pontos csökkenéssel jelenleg 140,5 pont az értéke.

A Fogyasztói Várakozások Indexe alakulásában a tavalyi év végén megfigyelhető csökkenés 2011 első negyedévében is folytatódott a mutató mintegy 20 ponttal esett, jelenleg 170,8 pont az értéke. A visszaesés oka, hogy romlott a háztartások várt pénzügyi helyzetének és az ország gazdasági helyzetének megítélése. Utóbbi esetében különösen a rövid távú, vagyis 12 hónapra vonatkozó várakozások romlottak - közölte a GfK.

A Vásárlási Hajlandóság Index esetében is jelentős visszaesés történt 2011 márciusában, 14 pontos csökkenéssel 106,7 ponton áll a mutató. A vásárlási hajlandóság a válság mélypontján, 2009 márciusban mért szinten van. Ennek oka elsősorban a makrogazdaság alakulása, a benzin-, valamint az élelmiszerárak emelkedése - mondta a közlemény szerint Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatban 2011 márciusában tovább emelkedett a ráta növekedésére számítók aránya az előző negyedévhez képest. A lakosság közel fele (44 százalék) számít a munkanélküliség növekedésére, míg korábban egyharmaduk vélekedett így.

A hitelfelvételi kedv csökkent, a lakosság harmada úgy gondolja, most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, 60 százalékuk pedig soha nem venne fel hitelt. Ennek háttérben az áll, hogy a lakosság közel fele a hitelkamatok növekedésére számít a következő 12 hónapban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×