eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

KSH: újabb mélypont lehet a lakásépítésben idén

A befejezett lakásépítkezések 2009 óta tapasztalt alakulása a lakásépítés újabb mélypontját valószínűsíti 2010-re: idén az első kilenc hónapban 13.340 új lakás épült, 34 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig 14.188 volt, 37 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint Budapesten, ahol az új lakásépítési engedélyeket tekintve az év korábbi időszakában még enyhe növekedés, illetve stagnálás volt megfigyelhető, most hat százalékos a csökkenés. Az egy évvel korábbihoz képest a fővárosinál jóval erőteljesebb, 52 százalékos a visszaesés a megyei jogú városokban, míg a községekben 49, a többi városban pedig 46 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki.

A harmadik negyedévben 4.376 lakásépítési engedélyt adtak ki, 27, 2 százalékkal kevesebbet mint 2009 júliusa és szeptembere között, az idei második negyedévhez képest ugyanakkor 2,9 százalékkal nőtt a kiadott engedélyek száma, igaz április és június között az éves visszaesés több mint 50 százalékos volt.

Idén 4.652 lakást építettek a harmadik negyedévben, ez az előző év azonos időszakinál 35,3 százalékkal kevesebb. 2010 második negyedévéhez képest ugyanakkor a harmadik negyedben jelentősen, 22 százalékkal nőtt az épített lakások száma. (Az iparág sajátossága, hogy a negyedik negyedévben épül fel éves lakásmennyiség 35-45 százaléka.)

Régiós összehasonlításban a Közép-és a Nyugat-Dunántúlon, valamint az Észak-Alföldön következett be drasztikus, 60 százalékot is meghaladó csökkenés a kiadott új építési engedélyek számában éves összehasonlításban.

Az év első kilenc hónapjában használatba vett lakások száma Budapesten esett vissza a legkisebb, 31 százalékos, illetve a megyei jogú városokban a legnagyobb, csaknem 40 százalékos mértékben az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az épített lakások számának csökkenése az Észak-Alföldön volt a legerőteljesebb, 52 százalékos.

Az építtetői kör a korábbiakhoz képest változatlannak tekinthető, fele-fele arányban oszlik meg a lakosság és a vállalkozások között, az önkormányzatok építtetői szerepvállalása továbbra is jelentéktelen. Az új lakások több mint felét - hasonlóan a tavalyi év első kilenc hónapjához - értékesítési céllal építették. A kivitelezők megoszlása kissé átrendeződött: a használatba vett lakások 87 százalékát építőipari vállalkozások építették, 11 százalékuk lakossági kivitelezésben készült el.

Egy évvel ezelőtt kevesebb, 79 százalék volt az építőipari vállalkozások, és a mostaninál több, 14 százalék a lakossági kivitelezés részesedése. Az új lakóépületben létesült lakások 47 százaléka családi házban, 37 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 9 százaléka lakóparkban épült. A lakóparki épületek aránya idén 2 százalékponttal nagyobb volt az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ami a budapesti építkezések növekedésének eredménye.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 93 négyzetméter, 2 négyzetméterrel nagyobb, mint 2009 első három negyedévében.

2010 első kilenc hónapjában 1.512 lakás szűnt meg, 41 százalékkal kevesebb mint tavaly, a megszűnés leggyakoribb oka a lakások avulása volt.

A vizsgált időszakban 553 üdülőegységet építettek, és 375 üdülőépületben 426 üdülőegységre adtak ki építési engedélyt. A használatba vett üdülőegységek száma 80 százalékkal haladja meg a tavalyit, az engedélyezetteké azonban felére esett vissza.

A kiadott új építési engedélyek alapján 5.628 lakóépület és 3.823 nem lakóépület építését tervezik. Ez a lakóépületek esetében 46, a nem lakóépületeknél 4 százalékos visszaesést jelent. A nem lakóépületek közül a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyek száma 16 százalékkal csökkent, az ipari és mezőgazdasági épületekre kiadott engedélyeké 5, illetve 7 százalékkal nőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×