eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Török vagy kínai tulajdonosa lehet a Malévnak

Török és kínai légitársaság érdeklődik a Malév iránt - mondta az InfoRádiónak a Napi Gazdaság a légitársaságokkal foglalkozó szakújságírója. Szakonyi Péter szerint mind a kínaiak, mind a törökök megerősítették érdeklődésüket a magyar légitársaság iránt, és nyilván az sem véletlen, hogy a kormányfő november elején előbb Kínába, majd Oroszországba látogat.

Hónapjai vannak csak hátra a Malévnak a csődig, ezért mindenképpen megoldást kell találni a jelenlegi helyzetre; olyat, ami legalább középtávon biztosítja a légitársaság működését - mondta az InfoRádiónak a Napi Gazdaság szakújságírója. Szakonyi Péter hozzátette: a vállalat számára most következik a legnehezebb időszak, a téli, amikor a járatokat üzemeltetnie kell, az abból származó bevétel azonban meglehetősen kicsi lesz.

A szakújságíró úgy tudja, hogy az 51 százalékban állami tulajdonban lévő Turkish Airlines és a nyolc kínai társaságból álló, HNA elnevezésű szövetség komolyan érdeklődik a Malév iránt, és előrehaladott tárgyalásokat folytat annak sorsáról.

A dinamikusan fejlődő török vállalatnak, amely januártól megtöbbszörözi budapesti járatainak számát, nagyon kell egy Európai Unión belüli elosztóközpont. Ugyanez igaz a kínai konzorciumra is, amelynek emellett szüksége van egy olyan légitársaságra, amelynek van berepülési engedélye a kontinens nagyvárosainak legfontosabb repülőtereire - magyarázta Szakonyi Péter.

Hogy a miniszterelnök november elején Kínába látogat, majd Moszkvában Vlagyimir Putyinnal tárgyal, valószínűsíti, hogy politikai, vagy legalább részben politikai megoldás születik - vélekedett a szakújságíró.

Szakonyi Péter megjegyezte: ha a kínaiaknak kell a Malév, és azt is közlik, hogy milyen kötelezettségeket vállalnak annak megszerzése érdekében - mert pénzt valószínűleg nem adnának érte, inkább az adósságainak átvállalásáról lehet szó -, valószínű, hogy az orosz féllel is megállapodás születik a Vnyesekonombank birtokában lévő 5 százalékos tulajdonrész átvételéről. Ebben az esetben a magyar fél egy száz százalékosan állami tulajdonban lévő cégről tud tárgyalni a kínaiakkal.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×