INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Oszkó: A költségvetés tartalékából fedezhető az ingatlanadó kiesése

Infostart / InfoRádió
A költségvetés tartalékából fedezhető az ingatlanadó kiesése - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Távirati Irodának. A pénzügyi tárca vezetője szerint a most kibocsátott 2 milliárd dollár összegű kötvény biztonságot nyújt a következő kormány számára.

Bár az Alkotmánybíróság döntése után néhány szavas javítással alkotmányossá tehető az ingatlanadó, a választásokig csupán kétszer ülésező parlamentnek erre már nincs elegendő ideje - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva.

Hozzátette, a technikai előkészítés ugyanakkor megtörténik, így, ha a választás után összeülő új parlament úgy dönt, akkor újra benyújthatja a jogszabályt.

A tárcavezető azt mondta, az ingatlanadó 50 milliárd forintos bevételi tétellel szerepelt az idei költségvetésben, a kormány "gondoskodni kíván arról, hogy az Alkotmánybíróság döntése a költségvetés egyenlegét ne veszélyeztesse".

Az Európai Bizottság véleményéről azt mondta, az elmúlt időszakra most ötöst kapott a kormány, a jövőre nézve pedig feladatokat, illetve jelzéseket a lehetséges feladatokról.
Hozzátette: Brüsszelben most úgy gondolják, hogy a tavalyi államháztartási hiány nem haladja meg a GDP 3,9 százalékát, és teljesíthető az idei 3,8 százalékos hiánycél, miközben figyelmeztettek a kockázatokra.

Oszkó Péter kiemelte: ha a következő kormány nem tér le erről a fegyelmezett költségvetési pályáról, akkor 2011-ben a bizottság megszünteti a túlzott deficiteljárást, de elvárja, hogy a deficit három százalék alá csökkenjen.

A pénzügyminiszter szerint, ha a következő kormány folytatja a stabilizációs programot és az intézménybeli reformokat, akkor 2011-ben komoly alkupozíciót tud elfoglalni az ERM-2 rendszerbe való belépés érdekében.


A címlapról ajánljuk