eur:
389.18
usd:
361.73
bux:
68596.99
2024. május 7. kedd Gizella

Sokkoló és bizakodó hírek keringenek a világgazdaságban

Biztató és kétségbeejtő második negyedévi, országos gazdasági teljesítményről számoltak be kedden a gazdasági híradások. Magyarországon a kormányfő létszámstopot rendelt el a államigazgatásban a központi kiadások visszafogása érdekében.

A kínai gazdaság teljesítményéről érkező pozitív hírek tovább erősítették a várakozásokat, amelyek szerint a legnagyobb felzárkózó országok, vagyis Kína, India és Brazília húzhatja ki a világot a válságból.

A kínai központi bank kedden a korábban jelzettnél jóval nagyobb növekedési ütemről számolt be, számításaik szerint a hazai össztermék (GDP) 14,9 százalékkal bővült a második negyedben az egy évvel korábbihoz képest.

A nap egyik nagy negatív meglepetése a litván gazdaság második negyedévi teljesítménye volt, amely a vártnál sokkal nagyobb mértékben, 22,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az elemzői előrejelzések átlagosan mínusz 16,7 százalékot jósoltak. A litván GDP az első negyedévben 13,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Szlovákiának is gazdasági visszaeséssel kell számolnia 2009-ben, ám itt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a balti államnál kisebb, mintegy 5 százalékos GDP-csökkenéssel számol 2009-ben. Szintén bizakodásra ad okot Pozsony számára, hogy a szervezet jövőre a szlovák gazdaság növekedésére számít.

A válság hatására világszerte jelentősen csökkenő gépkocsikereslet Oroszországban is érezteti a hatását, ahol a legnagyobb autógyár, az AvtoVAZ több mint 27 ezer dolgozóját bocsátja el 110 ezer alkalmazottjából. A létszámcsökkentés végrehajtása esetén Oroszországban ez lesz az egyik legnagyobb tömeges elbocsátás a jelenlegi válság alatt.

A horvát kormány eközben válságadót tervez bevezetni a recessziótól megtépázott államkincstár bevételeinek felduzzasztására. Kedden a horvát parlament megkezdte a vitát az új adóról, amelyet a személyi jövedelemadón felül vetnének ki a havi 3000 kunát (mintegy 120 ezer forint) meghaladó fizetésekre, nyugdíjakra és minden más jövedelemre. Az adó kulcsa 3000 és 6000 kuna között 2 százalék, 6000 kuna fölött 4 százalék lenne.

A magyar kormány kedden ettől eltérő válság elleni védekezésről számolt be: Bajnai Gordon miniszterelnök döntése értelmében a közszférában ezentúl még megbízási szerződéssel sem lehet betölteni a megüresedő állásokat.

A kormány 2009-ben ötezer betöltetlen állással számol, amely havonta egymilliárd forintos megtakarítást jelent. A létszámstop nem vonatkozik a rendőrségnek az utcán, illetve a bűnüldözésben dolgozó erőire, valamint a Magyarország 2011-es EU soros elnökségéhez kapcsolódó feladatokat végző szakemberekre, továbbá az uniós foglalkoztatási projektekben dolgozókra.

Londoni felzárkózó piaci elemzők keddi értékelése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői 1,00 százalékpontos kamatcsökkentése annak a jele is lehet, hogy a magyar jegybank elégedett a jelenlegi forintárfolyammal.

A dollár erősödését követve korrigálta nyereségét a forint és a zloty is: az eurót délután két órakor 267,62 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a délelőtt kilenc órai 266,71 forint és a hétfő délutáni 267,40 forint után. A dollárt kora délután 188,03 forinton jegyezték, míg a svájci frankot 175,77 forinton.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 390,23 pontos, 2,31 százalékos csökkenéssel, 16.481,39 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma az átlagosnál nagyobb 26,6 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 3,14 százalékkal 13.250 forintra csökkent, az OTP részvények ára 2,64 százalékkal 3.645 forintra esett.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×