eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy ember, aki miatt mindenki drágábban veszi a benzint

Egy hazardírozó bróker volt nagy részben a felelős azért, hogy a héten megdöntötte az éves rekordot az olaj világpiaci ára. Az alkusz több millió dollár kárt okozott cégének, mivel engedély nélküli ügyleteket kötött.

Áldozatnak mondja magát a PVM Oil Futures brókercég, saját alkalmazottja áldozatának. Kedden egyik brókere ugyanis nem engedélyezett határidős olajügyleteket kötött és ezzel 10 millió dollár kárt okozott a vállalatnak. Mellesleg pedig hozzájárult ahhoz, hogy az éves csúcsra ugrott a kőolaj ára.

A cég által Steve Perkinsként megnevezett vezető brókert felfüggesztették, az esetet pedig kivizsgálják. A PVM, amely a világ legnagyobb független brókercége, értesítette a brit pénzügyi felügyelőszervet és az olajkereskedelemmel is foglalkozó, londoni tőzsdét az Intercontinental Exchange-t.

A bróker nem engedélyezett tétjei nyomán a piac többi szereplője valamilyen "geopolitikai eseményre" kezdett el gyanakodni, és vásárlásba kezdett. Ennek nyomán kedden 2 dollárral megugrott a Brent típusú kőolaj ára és elérte a hordónkénti 73 dollár 50 centet.

Mire kiderült, mi történt, már 16 millió hordóról szóló szerződést kötöttek meg, ami 32-szer több, mint átlagos napokon -jegyezte meg a BBC.

Amikor felfedezték az ügyleteket, a PVM eladásba kezdett - de határidős szerződések ára addigra lement és a brókerház így 10 millió dollárt veszített.

A renegát bróker hajnali kettőkor kezdett el hazardírozni, akkor amikor Ázsiában is visszafogott a kereskedés és London még alszik. Ilyenkor nem nehéz elmozdítani az olaj árát - mondta egy szakértő. Viszont az alkusz ügyletei látványosan kiemelkedtek a többi közül, ezért nem volt nehéz felfedezni azokat - tette hozzá.

Péntek reggelre az olaj ára az aggasztó amerikai munkanélküliségi adatok miatt hordónkénti 66 dollárra süllyedt.

Májusban a Morgan Stanley egyik ittas brókere kezdett ebédszünete után engedély nélküli vásárlásba, majd éjszaka megpróbálta eltüntetni a nyomokat. Ennek ellenére a felügyeleti szerv rájött a tevékenységére és eltiltotta.

Érdekesség, hogy az olajárral való spekulációt maga a PVM főnöke is elítélte és egyes tőzsdéket "elektronikus olajkaszinóknak" nevezett. Az eset muníció azok számára, akik a határidős ügyletek szigorúbb szabályozását követelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×