Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Luxusnegyed a vezetőknek, reggeli torna a munkásoknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Luxusnegyed várja Pozsonyban a Kia autógyár dél-koreai csúcsvezetőit. Mindez a szlovák kormány ajándéka a cégnek, amitől azt reméli, hogy még sokáig otthont adhatnak a termelőüzemnek. A cégnek juttatott állami kedvezményeket sokan kifogásolják, a szlovák munkásoknak pedig már eddig is több vitája volt a távol-keleti menedzsmenttel.

Hetvenöt villából álló luxusnegyedet épít a szlovák kormány Pozsony közelében. Az egymilliárd korona, azaz hétmilliárd forint költséget jócskán meghaladó "kisvárost" a gyár öt év múlva a létesítési költségek egyötödével alacsonyabb áron megvásárolja.

Jóllehet, a zsolnai autógyár 250 kilométernyire esik Pozsonytól, a Kia menedzserei mégis a fővárosban, pontosabban annak igen felkapott övezetében kívánnak lakni.

Számukra azonban egy légi hidat is kialakítanak, így reggelente a kisrepülőikkel gyorsabban jutnak majd el zsolnai irodáikba, mint az ugyanott lakók a gépkocsijukkal, vagy a tömegközlekedési eszközökkel Pozsonyba.

A luxusnegyedbe alig százan, a legfelsőbb vezetés emberei költöznek. A műszaki gárdát Zsolnán helyezik el, de ők is új, a szlovákiai átlagos minőséget jelentősen meghaladó otthonokba költözhetnek.

Mindez persze csak töredéke annak a kedvezménycsomagnak, amelyet a szlovák kormány a gyár megtelepedése érdekében - sok ellenvélemény és nemtetszés kíséretében - áldozott.

A gyár szlovák alkalmazottainak is többször meg kellett már küzdeniük főnökeikkel. Először azért keveredtek vitába, mert a dél-koreai vezetés kötelező reggeli tornára utasította őket.

A dolgozóknak az sem tetszett, hogy a parkolásban hátrányt szenvednek a távol-keleti alkalmazottakkal szemben. A helyiek ugyanis a bejárattól sokkal távolabb kaptak parkolóhelyet, mint ázsiai kollégáik.