INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

húsvét

húsvétvasárnap

erdő péter

katolikus

Húsvétvasárnapi ételszentelés a Szent Miklós görög katolikus székesegyházban Nyíregyházán 2016. március 27-én.

Húsvétvasárnap: a tanítványok szomorkodva mentek haza, és megtörtént a fordulat

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Krisztus feltámadásának örömhírére emlékezik ma, húsvétvasárnap az egyház. Véget ért a böjt, a hívek ünnepi szentmisére mennek, egyes helyeken ételszentelést vagy körmenetet is tartanak. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondja el a részleteket.

A húsvétvasárnapi liturgiával sokféle szokás kapcsolódik össze, amelyek között vannak szentelmények is. Vannak olyan régiók, ahol az ételszentelés hagyománya összekapcsolódik a szertartással, ezeket az ünnepi szentmisén megszentelik, hogy nem csak lelkületben, de ételben is megújulva térjenek haza a hívek, és ebben az örömben tudjanak étkezni, vagy akár a mindennapi életet élni - mondta el Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az InfoRádióban.

"Van olyan, ahol húsvétvasárnap tartják a körmenetet is, nem nagyszombaton, van, ahol a vigília szertartását kora hajnalban tartják; az időpontok, vagyis Krisztus feltámadásának a pontos ideje olyan, ami az evangéliumok alapján egészen pontosan nem rögzíthető.

Lehet az éjszaka elején, de lehet hajnalban is" - mutatott rá Erdő Péter.

Mindenesetre a legrégebbi elbeszélés, Márk evangéliuma szerint "amikor kiment a szombat", Mária és Márta kimentek Jézus sírjához, ez tehát szombat estére vonatkozik, és amikor odaértek, azt találták, hogy a sír üres.

"Ez az az öröm, amit kihirdet maga a húsvét" - mondta.

A vasárnapi szentmise liturgiája egy ünnepi szentmise, amelynek központi témája a feltámadás.

"Ha este is van szentmise vagy késő délelőtt, ott az evangélium már az emmauszi tanítványokról szól, akik a nagypénteki csüggedtségükben elindulnak haza;

Jézusban mint Messiásban reménykedtek, de úgy látták, hogy keresztre feszítették, úgy érzik, hogy tévedtek, szomorúan hazaindulnak.

Ekkor szegődik melléjük a feltámadt Krisztus.

Először az írások értelmét világítja meg, hogy ezt kellett elszenvednie a Messiásnak, majd velük étkezik, és a kenyértörésben, az eucharisztiában felismerik őt. Ez a történet is a húsvéti üzenet teljességéhez tartozik" - fogalmazott Erdő Péter az InfoRádióban.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Húsvétvasárnap - Erdő Péter
 
A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018