eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kapa kampányol: vírusvideóval a vírusok terjedése ellen

Kapa - Mucsi Zoltán - is az oltás mellett kampányol – vírusvideóval népszerűsíti az influenza elleni oltást az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A januárban menetrendszerűen érkező influenzajárvány és a betegség esetenként súlyos szövődményei ellen nyújt védelmet az az 1,3 millió adag ingyenes influenza elleni oltás, amely az elmúlt évekhez hasonlóan idén is rendelkezésre áll a lakosság hatékony védelme érdekében.

Ezúttal olyan népszerű karakter is segíti a kampányt, mint Kapa, a Jancsó-filmekből ismert, ám azóta önálló életre kelt karakter. A figura megformálója Mucsi Zoltán szívesen vállalkozott a vírusvideóban való szereplésre, mert fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást és azt, hogy népszerűségével hozzájáruljon az oltási kampány sikeréhez.

A színművész közösségi oldalán található videót mindössze egy nap leforgása alatt 24 ezren látták, amely a megosztásokkal további több ezer emberhez jut el. Emellett a videó megtalálható az ÁNTSZ honlapján, a Tisztiorvos közösségi oldalán és YouTube-csatornáján is.

Amennyiben december utolsó napjaiban és január elején oltatja be magát, még elegendő idő áll rendelkezésre, hogy a betegség és az általa okozott szövődmények elkerülése érdekében önmagunkról és szeretteinkről a védőoltás segítségével gondoskodjunk. A térítésmentes oltásra jogosultak köre a tavalyi évhez képest nem változott - közölte az ÁNTSZ.

Fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportok

  • 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül;
  • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;
  • súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;
  • szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas­vérnyomás-betegséget);
  • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
  • krónikus máj- és vesebetegek;
  • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;
  • várandós nők;
  • azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik;
  • ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;
  • tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt)

Az influenza elleni védekezés, a betegség, valamint szövődményeinek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. Azok, akik minden évben megkapják az influenza elleni védőoltást, magasabb szintű védelmet élveznek bármely életkorban, és a rendszeres újraoltásokkal pedig a védettség mértéke növelhető -hangsúlyozta közleményében az ÁNTSZ.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×