eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hamburg a legnépszerűbb német város

Hamburg a legnépszerűbb hazai nagyváros a német lakosság körében, a legszebb jövő azonban Frankfurtra várhat a pénteken bemutatott felmérések szerint.

A YouGov közvélemény- és piackutató cég a nagyvárosok kedveltségéről és elutasítottságáról készített felmérést, a hamburgi világgazdasági kutatóintézet (HWWI) pedig azt vizsgálta, hogy melyik nagyváros lehet a legsikeresebb a jövőben.

A YouGov felmérése szerint a 82 milliós ország 17 százaléka Hamburgban élne a legszívesebben, ezzel a Hansa-város végzett az első helyen a félmilliónál több lakosú városok rangsorában. A második helyen München áll 15 százalékkal, a harmadik pedig Berlin 11 százalékkal. A legfiatalabb korosztályban, a 25 éven aluliak körében Berlin vezet. Ugyanakkor a főváros az elutasítottságban is az első, a lakosság 15 százaléka semmiképpen sem költözne Berlinbe a reprezentatív felmérés szerint, amely azt is kimutatta, hogy a németek 28 százaléka nem szeretne nagyvárosban lakni.

A HWWI összesen 16 szempont - köztük a lakosság létszámának és demográfiai összetételének alakulása, a foglalkoztatottság, a külföldiek aránya, az infrastruktúra és az oktatási rendszer minősége és kiterjedtsége - szerint elemezte, hogy milyen fejlődési pályát futhatnak be a nagyvárosok. A vizsgált statisztikai adatok alapján három mutatót - indexet - képzett. Végül az úgynevezett trendindex, a telephelyindex és a demográfiai index értéke alapján rangsorolták a városokat.

Az első helyen Frankfurt végzett, a második München, a harmadik Bonn. A vizsgálatot 2008 és 2010 után a harmadik alkalommal végezték el. Frankfurt végig megőrizte az elsőséget. Erősségei közé tartozik például a nemzetköziség és a közlekedési infrastruktúra, ezt mutatja, hogy a külföldi diákok aránya a Majna parti nagyvárosban a legnagyobb és a frankfurti a legnagyobb német repülőtér - emelték ki a HWWI szakértői.

A legnagyobb előrelépést Berlin érte el, a főváros a 2008-ban elfoglalt 24. helyről az 5. helyre ugrott, mindenekelőtt az úgynevezett kreatív gazdaság - a szellemi tulajdonon alapuló tevékenységet végző, például szoftverfejlesztő, vagy formatervező cégek összességének - térnyerése és az infrastrukturális fejlesztések révén.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×