eur:
389.51
usd:
362.86
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tavaszi hőségrekordok

A rendkívül hideg tavaszkezdet után csütörtökön ellenkező előjelű rekordokat mértek szinte egész Csehországban.

A Cseh Hidrometeorológiai Intézet (CHMÚ) jelentése szerint kora délután az ország területén működő mérőállomások 95 százaléka az utóbbi száz év legmagasabb hőmérsékleteit mérte.

A legmelegebb Prágában és Közép-Csehországban volt, ahol a hőmérő higanyszála mindenütt túllépte a 25 Celsius-fokot. A rekordot 28,6 Celsius fokkal Dobrichovicében mérték. Prága központjában 28,5 fok volt. E két helyen 7,5 illetve 1,5 fokkal dőlt meg az utóbbi száz év rekordja.

Rendkívüli melegek voltak Észak-Csehországban is. Doksanyban 28,2, míg Teplicében 26,9 fokot mértek.

Valamivel hidegebb volt az idő Morvaországban, de ott is 24-25 Celsius-fok körül mozogtak a mért értékek.

Néhány helyen több mint 20 Celsius-fokos eltérés volt a múlt heti értékekhez képest. A nyugat-csehországi Kvilda településen a múlt hét elején még mínusz 19,1 Celsius-fok volt, míg csütörtökön 3 fok volt a napi csúcshőmérséklet.

Mindezek ellenére több hegyvidéki üdülőközpont még a hét végére is kitűnő sízési körülményeket és havat jelent. A cseh-lengyel határon fekvő Jeseníky-hegység Ovcárna nevű központjában például csütörtökön is 190 centiméteres volt a hóréteg, s az egyébként kellemes időjárás szép hétvégét ígér.

A CHMÚ közleménye szerint ugyanakkor az idei tavasz első két hetének átlaghőmérséklete -1 fok volt, ami az utóbbi száz év leghidegebb tavaszkezdetét jelenti.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor: "Ha béke lenne, a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne"

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió "Jó reggelt, Magyarország!" c. műsorában adott élő interjút, a kormányfő arról beszélt, ha béke lenne, akkor a magyar gazdaság növekedése kétszeres is lehetne.  A német gazdaságot hazavágta a háború, és Magyarországnak nagyon fontos, hogy hozzáférjünk a nyugati piacokhoz. Ha ők döcögnek, akkor ez ránk is hat. Ha 2025-ben is háborúval kell számolni, akkor meg kell emelni a háborús kiadásokat is. Az EU-tagságról leszögezte,  hogy bent jobb, mint kívül.  Azt is kijelentette, hogy a kormány szerint fontos, hogy a magyar emberek ugyanolyan áron jussanak hozzá az üzemenyaghoz, ahogyan a szomszédaink.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×