INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Jégtömb zuhant a magyar hegymászókra - Klein Dávid és egy szemtanú a balesetről

Infostart / InfoRádió
Zúzódásokat szenvedett Klein Dávid abban a jégomlásban, amely elsodorta társát, Várkonyi Lászlót a Himalájában - erről maga a magyar hegymászó számolt be. A balesetnek egyébként szemtanúja is volt: Jamie McGuinness, neves új-zélandi hegymászó, a Project Himalaya résztvevője arról számolt be egy másik túravezetőnek, Duncan Chessellnek, hogy látta, amint Várkonyi Lászlóra és Klein Dávidra rászakad egy jégtömb.

A beszámolót Chessell küldte tovább a Climbing@alanarnette.com oldal szerkesztőjének. Mint írta, Jamie McGuinness nagyjából száz méterre volt a magyar hegymászóktól, amikor nepáli idő szerint április 26-án 12 óra 20 perckor az Északi Nyergen futó út fölött a jégfal leszakadt, és a lehulló törmelék harminc méteres körben szétszóródott.

A jég a magyar hegymászók közvetlen közelében zuhant le, akiknek rögzített biztosítókötele kiszakadt, egyikük - nyilván Várkonyi László - pedig bezuhant egy közeli gleccserszakadékba, amelyet betemetett a törmelék.

A szemtanú szerint a másik férfi - Klein Dávid - megsérült. Õt a hegyi mentők hamar biztonságba helyezték, és bár az állapotáról nincs további hír, ahhoz volt elég ereje, hogy műholdas telefonján felhívja a családját.

Az eltűnt hegymászó feltehetően meghalt, de erről még nincs hivatalos információ - áll Duncan Chessell levelében.

A rossz időjárási körülmények miatt - havazik és továbbra is jégdarabok potyognak - a legtöbb hegymászó egyelőre nem használja ezt az útszakaszt; csak az a néhány jár erre, aki lefelé tart - tette hozzá McGuinness szavai nyomán Chessell.

Klein Dávid holnapután jön le a hegyről

Írásos beszámolót küldött Klein Dávid a balesetről a www.expeditions.hu oldalra. Mint írja, az északi nyeregből (7000 m) tartottak lefelé az előretolt alaptáborba (6400 m), amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt, vagyis a felettük lévő jégfal leszakadt, és mindkettejüket elsodorta a jég.

"Engem a jég ledobott egy jégfalra, át egy peremen, és a függőleges falon lógva álltam meg, a rögzített kötélen. Nem tudtam, Konyival mi történt, ő mögöttem volt. Reméltem, hogy őt elkerülte a lavina. Engem később felülről, kötél segítségével kiemeltek, ekkor tudtam meg, hogy Konyi eltűnt. Tegnap és ma nagy erőkkel keresték, de nem került elő a teste. Szemtanúk szerint, amíg engem sodort a lavina, Konyit 15-20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég" - írta a hegymászó.

Klein Dávid a jobb karján van több helyen zúzódást szenvedett, a sérüléseket már a hegyen egy mexikói orvos rendbe tette. "Holnapután hajnalban fogok lejönni a hegyről" - tette hozzá.


A címlapról ajánljuk