eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Jégtömb zuhant a magyar hegymászókra - Klein Dávid és egy szemtanú a balesetről

Zúzódásokat szenvedett Klein Dávid abban a jégomlásban, amely elsodorta társát, Várkonyi Lászlót a Himalájában - erről maga a magyar hegymászó számolt be. A balesetnek egyébként szemtanúja is volt: Jamie McGuinness, neves új-zélandi hegymászó, a Project Himalaya résztvevője arról számolt be egy másik túravezetőnek, Duncan Chessellnek, hogy látta, amint Várkonyi Lászlóra és Klein Dávidra rászakad egy jégtömb.

A beszámolót Chessell küldte tovább a Climbing@alanarnette.com oldal szerkesztőjének. Mint írta, Jamie McGuinness nagyjából száz méterre volt a magyar hegymászóktól, amikor nepáli idő szerint április 26-án 12 óra 20 perckor az Északi Nyergen futó út fölött a jégfal leszakadt, és a lehulló törmelék harminc méteres körben szétszóródott.

A jég a magyar hegymászók közvetlen közelében zuhant le, akiknek rögzített biztosítókötele kiszakadt, egyikük - nyilván Várkonyi László - pedig bezuhant egy közeli gleccserszakadékba, amelyet betemetett a törmelék.

A szemtanú szerint a másik férfi - Klein Dávid - megsérült. Õt a hegyi mentők hamar biztonságba helyezték, és bár az állapotáról nincs további hír, ahhoz volt elég ereje, hogy műholdas telefonján felhívja a családját.

Az eltűnt hegymászó feltehetően meghalt, de erről még nincs hivatalos információ - áll Duncan Chessell levelében.

A rossz időjárási körülmények miatt - havazik és továbbra is jégdarabok potyognak - a legtöbb hegymászó egyelőre nem használja ezt az útszakaszt; csak az a néhány jár erre, aki lefelé tart - tette hozzá McGuinness szavai nyomán Chessell.

Klein Dávid holnapután jön le a hegyről

Írásos beszámolót küldött Klein Dávid a balesetről a www.expeditions.hu oldalra. Mint írja, az északi nyeregből (7000 m) tartottak lefelé az előretolt alaptáborba (6400 m), amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt, vagyis a felettük lévő jégfal leszakadt, és mindkettejüket elsodorta a jég.

"Engem a jég ledobott egy jégfalra, át egy peremen, és a függőleges falon lógva álltam meg, a rögzített kötélen. Nem tudtam, Konyival mi történt, ő mögöttem volt. Reméltem, hogy őt elkerülte a lavina. Engem később felülről, kötél segítségével kiemeltek, ekkor tudtam meg, hogy Konyi eltűnt. Tegnap és ma nagy erőkkel keresték, de nem került elő a teste. Szemtanúk szerint, amíg engem sodort a lavina, Konyit 15-20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég" - írta a hegymászó.

Klein Dávid a jobb karján van több helyen zúzódást szenvedett, a sérüléseket már a hegyen egy mexikói orvos rendbe tette. "Holnapután hajnalban fogok lejönni a hegyről" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×