Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Vödörtaxi" helyett alagút

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Utolsó alkalommal "vödörtaxiznak" a békák Felsőtárkányban és Bogácson a napokban. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nagyszabású környezetvédelmi beruházásának köszönhetően a védett állatok százai a jövőben már nem fognak elpusztulni, miközben az élőhelyük és szaporodó helyük közötti utat megteszik. A Nemzeti Park a legnagyobb forgalmú békaátjáróknál alagutat épít a védett állatok számára, így azok védett körülmények között ugrálhatnak a telelő helyről a szaporodó helyet jelentő tavak felé.

Több száz béka indul ezekben a napokban, a Bükk hegységben téli vermelő helyéről a peterakó, szaporodó helyére. Elsősorban a védelem alatt álló barna varangy, gyepi béka és erdei béka populáció egyedei kelnek rövidebb-hosszabb vándorútra.

A napokban Bogácson és a Felsőtárkányban az oldalvölgyi tavak békái igyekeznek "haza", már amennyiben a szaporodó helyet hazának tekintjük. A telelőhelyüket a szaporodó helyüktől azonban forgalmas közút választja el. A békák ezeket az utat nem tudják kikerülni, átkelnek rajta és a gyakran autók kerekei alatt végzik.

Ezt igyekeztek megakadályozni a BNPI munkatársai azzal, hogy egyesével vagy egyszerre több egyedet vödörben, "vödörtaxizva" átszállítják az út egyik oldaláról a másikra. A rendszeres akciók ellenére több száz egyedet így is elgázoltak.

A tömeges békagázolást idén kell utoljára a vödörtaxiknak megakadályozni. Bogácson, a bogácsi halastó környezetében egy, míg Felsőtáráknyban ,az Oldalvölgyi-tavak körzetében két békaátjárót építenek a nemzeti park munkatársai az idén. Az átereszeken kívül beton terelőfalak is segítik a jövőben a békák és egyéb kétéltűek tájékozódását, illetve a helyes út megtalálását.

A beruházástól a BNPI szakemberei azt várják, hogy megszűnjön a békagázolás. A tömegesen elgázolt kétéltűek az utat síkossá, balesetveszélyessé tehetik, tehát biztonságtechnikai szempontból is fontos az átjárók megépítése.