Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újfajta betegségeket hurcolnak Magyarországra a trópusokról hazatérők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idén is ugyanannyian kerültek a Szent László Kórházba valamilyen trópusi betegség miatt, mint tavaly - mondta az InfoRádióban az intézmény osztályvezető főorvosa. Szlávik János ugyanakkor elmondta: ma már nemcsak a klasszikusnak számító fertőzésekkel, hanem az új betegségekkel is számolniuk kell az orvosoknak.

Az elmúlt években a megnövekedett turizmus következtében olyan újfajta trópusi betegséggel találkoztak a Szent László Kórház szakorvosai, amelyekkel a korábbi években nem volt dolguk.

A kórház osztályvezető főorvosa az InfoRádiónak elmondta: a klasszikus trópusi betegségek, mint például a malária 8-10 embernél fordul elő Magyarországon, de újak is jelentkeznek, mint például a Dengue-láz.

Szlávik János hangsúlyozta: a statisztikák szerint 100 ezer utazó közül 20-30 ezer kap el valamilyen trópusi betegséget, amelyekbe azonban beletartozik a hasmenés is.

Arra kicsi az esély, hogy valaki kórházba kerül, vagy meghal. Az elmúlt öt évben csak egy ember halt meg trópusi betegségben - tette hozzá az orvos, aki szerint a trópusokról hazahurcolt betegségek jól gyógyíthatók.

Szlávik János azt tanácsolja, hogy aki a térségből hazatérve lázat, súlyos hasmenést és fejfájást tapasztal, jelentkezzen a Szent László Kórház trópusi ambulanciáján.

Hanganyag: Gál Ildikó