eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Betegre eszik magukat a gyerekek

Brit szakértők szerint egy-két évtizeden belül robbanás lesz tapasztalható a rákos megbetegedések számában a gyerekek körében tapasztalható elhízásjárvány miatt.

Már korábban bebizonyították, hogy az elhízás szerepet játszat olyan daganatos betegségek kialakulásában, mint a vese-, mell-, végbél-, máj- és prosztatarák. Ezen kívül a túlsúlyosság komoly szívproblémákat, agyvérzést és cukorbetegséget okozhat, ráadásul szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a lakosság súlyproblémái ez csődbe vihetik az állami egészségügyrendszert.

Kathy Pritchard-Jones, az Európai Gyerekonkológus Társaság brit elnöke azt állítja: az ugyan nem fogja távol tartani a rákot, ha a gyerek egészségesebben táplálkozik, és többet mozog, viszont ha így tennének, akkor ezzel felnőtt korukra egy jobb életmódot tudnak maguknak megalapozni, és alaposan csökkentenék a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Nem véletlen, hogy éppen egy brit szakértő hívja fel a gyermekelhízás kockázataira a figyelmet, ugyanis a szigetországban a fiatalok 17 százaléka (szám szerint mintegy 900 ezer gyerek) súlyproblémákkal küzd, 2050-re pedig arányuk 25 százalékra emelkedhet.

"A gyerekkor az az időszak, amikor életünk alapvető szokásai kialakulnak. Ha egészséges felnőtteket szeretnénk, akkor kezdjünk egészséges gyerekeket nevelni" - hangsúlyozta Pritchard-Jones, aki szerint a rákot előidézhető szokások (dohányzás, egészségtelen étkezés) olyanok, amelyek már a gyerekkorban megalapozódnak.

A brit felnőttek 23 százaléka túlsúlyos - ez kétszer nagyobb arány, mint Franciaországban. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő évtizedekben valódi robbanás lehet a rákos megbetegedések számában ahogy az ötvenes és hatvanas évek szülöttei egyre idősödnek.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×