INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

versenyképesség

2021.04.28. 10:05

MNB: ne álljon a járvány a tehetség útjába

A koronavírus-járvány nemcsak a jelenben, hanem a jövőben is jelentős károkat okozhat a nemzetgazdaságok számára. A járvány sajnálatos és súlyos egészségügyi és gazdasági károkat okozott, de lehetőségeket is teremtett, amelyeket ki kell használni a sikeres kilábalás érdekében – írja vendégcikkében Asztalos Péter, a Magyar Nemzeti Bank munkatársa.
2021.02.11. 20:05

György László: ha kell, bővítik a 10 milliós ingyenhitel keretét

Elsősorban azokat a szektorokat segítenék a 10 millió forintos kamatmentes vállalkozói hitellel, melyeket a korlátozó intézkedések leginkább sújtottak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.
2021.02.01. 16:15

Matolcsy György a siker nyelvéről

Újabb gazdaságpolitikai kritikákat fogalmazott meg a jegybankelnök, Matolcsy György egyebek mellett az ország egységes jövőképét és az állam működésének mérését, a visszacsatolást hiányolta leginkább.
2020.11.30. 11:52

Több cég fizet késve a járvány miatt

Magyarországon rekordmértékben, 23 százalékról 46 százalékra nőtt a lejárt vállalatközi (B2B) számlatartozások állománya a Covid-19 előtti időszakhoz képest - közölte az Atradius hitelbiztosító.
2020.10.13. 17:18

Húszmilliárdos pályázatot hirdetett az ITM

A munkahelyteremtést és Magyarország versenyképességének erősítését is szolgálja a Piaci KFI pályázati konstrukció is, amelynek keretében most újabb 20 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az érdeklődők - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.
2020.10.08. 10:49

Varga Mihály: lassabb kilábalásra kell készülni

Magyarország túljutott a koronavírus-válság mélypontján, a kilábalás hónapjai tartanak, a versenyképességet javító lépéseket következetesen végre kell hajtani - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapest Economic Forum 2020 online konferencián csütörtökön.
2020.09.03. 09:42

MNB: mérjük objektíven a versenyképességet!

Egy ország versenyképességi helyzetének valós értékeléséhez elengedhetetlen a tényszerű adatokon alapuló és átfogó vizsgálat. Ennek ellenére a legismertebb globális versenyképességi rangsorok jelentős arányban szubjektív felmérésekre támaszkodnak. Az MNB újonnan megjelent Versenyképességi Indexe 154 különböző tényezőt vizsgál, amelyek 95 százaléka objektív adaton alapszik – ezt mutatja be vendégcikkében a jegybank három munkatársa, Csomós Balázs, Szabics András Zsolt és Szalai Ákos.
2020.07.28. 22:10

Nem számol a kormány újabb országos lezárás lehetőségével - a nap hírei

Magyarország a 19. helyen végzett a 27 uniós tagállam között a jegybank versenyképességi rangsorában. Nem számol a kormány újabb országos lezárás lehetőségével a koronavírus-járvány miatt. A koronavírus nem viselkedik szezonálisan, mint az influenza - figyelmeztetett a WHO. A nap legfontosabb hírei július 28-án.
2020.07.24. 09:55

Versenyképes járványkezelés – a számok a magyar modell sikerét bizonyítják

A koronavírus-járvány hatalmas és újszerű egészségügyi, valamint gazdasági kihívások elé állította a világ valamennyi országát, és a kezelésükre többféle stratégiát alkalmaztak. Az MNB három munkatársa, Asztalos Péter, Baksay Gergely és Szalai Ákos vendégcikkében bemutatja a Járványkezelési Versenyképességi Mutatót, amely lehetővé teszi a stratégiák eredményességének összehasonlítását több dimenzióban is.
2020.07.17. 10:00

Stabilan az élmezőnyben: összetettség mint a jövő sikereinek alapja

Van egy gazdasági versenyképességi mutató, amelyben hazánk 2010 óta globális összehasonlításban stabilan a legjobb tíz között szerepel. A Gazdasági Összetettség Mutató (Economic Complexity Index) az országokban jelenlévő tudástőkét kívánja megragadni a nemzetközi kereskedelmi adatok és szerkezet segítségével. Magyarország a júniusban megjelent, 2018. évi világkereskedelmi adatokon alapuló mutató szerint a 9. helyezett a 133 országot tartalmazó, a Harvard Egyetem kutatócsapata által összeállított rangsorban. Hausmann Róbert, a Magyar Nemzeti Bank munkatársa vendégcikkében bemutatja, hogy mitől egyedi a Gazdasági Összetettség Mutató és azt, hogy milyen eredményeket ért el e mutatóban hazánk.
2020.06.19. 13:04

Fontos ügyben szűnhet meg az uniós korlátozás

Jövő héten létrejöhet a megállapodás az Európai Bizottsággal az állami beruházásösztönzés uniós korlátozásának feloldásáról - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a versenyképességnövelő program pénteki szerződésátadó rendezvényén.
2020.06.02. 11:55

Folytatódhat a versenyképességi pályázat

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.
2020.05.19. 17:49

Szijjártó Péter: bővülhet a versenyképességi támogatások keretösszege

Átlépte a 100 milliárd forintot a vállalkozások igénye a versenyképességi támogatásra, ezért a kormány bővítheti a versenyképességi hozzájárulások keretösszegét - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután három cégnek adott át támogatási okiratot.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018