eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

Ítéletet hoztak a milliárdos csalás ügyében

Több mint 2 milliárd forint kártérítést szabtak ki bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette miatt – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Közel 300 rendbeli, különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette miatt 11 év fegyházbüntetésre ítélte F. Attilát a Fővárosi Törvényszék. A további 28 vádlott közül ugyancsak a bűnszervezet tagja volt 12 személy, akiket szintén végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek. F. Attila ikertestvére, F. László 5 év 6 hónap fogházbüntetést kapott elsőfokon.

Négy vádlott esetében a bíróság a bűnösség megállapítása mellett részben végrehajtandó, részben felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki. A törvényszék 12 vádlottat felmentett a vagyon elleni bűncselekmények alól bizonyítottság hiányában.

A bűnösnek kimondott vádlottakat

több mint 2 milliárd forint, 95 ezer dollár és 860 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte

a bíróság a sértettek részére. Ugyanakkor a vádlottak döntő többségénél alig találtak zárolható vagyont, ezért a zárolt bankszámlákból és vagyontárgyakból vélhetően nem lehet kárpótolni a befektetőket – írta a .

A Főváros Főügyészség F. Atilla és 28 társa ellen 2015. március 5-én és egy évvel később, 2016. március 3-án benyújtott vádirataiban különösen nagy kárt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat. A vádiratok szerint a vádlottak összesen

mintegy 8 és fél milliárd forint kárt okoztak egy piramisjátékkal.

A vádlottak tagadták a bűncselekmények elkövetését. F. Attila védekezése lényegében az volt, hogy bár összegyűjtötte a pénzt, de azt nem sikerült befektetni, illetve a pénzt egy általa meg nem nevezett személynek adta tovább. A többi vádlott azzal védekezett, hogy valamennyien továbbadták a befektetésre szánt pénzt a hierarchiában felettük állóknak és lényegében magukat a bűncselekmény áldozatainak tekintették.

A törvényszék az ítéletét hatvan tárgyalási napot követően, többek között

harminc vádlott, 450 tanú meghallgatása, mintegy 30 ezer oldalnyi nyomozati irat,

több száz oldalas tárgyalási jegyzőkönyvek, titkos információ gyűjtés, titkos adatszerzés, a híváslisták, kölcsönszerződések ismertetése után hozta meg.

A bíróság a vádlottak bűnösségét az egymást is terhelő vádlotti, illetve a sértettek vallomására alapozta, akik azt állították, hogy a pénzüket befektetésre adták át a vádlottaknak. A kár összege tekintetében a bíróság is bizonyítottnak látta a 8 és fél milliárd forintot

Mivel a vallomások egymással összhangban álltak, a bíróság a bűnösség mellett meg tudta állapítani a bűnszervezeti elkövetést is, vagyis azt, hogy a terheltek hosszabb időre szervezkedtek, összehangoltan működő csoportot alkottak, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése volt.

A terheltekkel szemben kiszabható büntetés a bűnszervezeti elkövetés miatt akár 20 évig tartó szabadságvesztés is lehetett volna.

Az ítélethirdetést követően a vádlottak közül F. Attila vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta a törvényszék és elrendelte további négy vádlott lakhelyelhagyási tilalmát.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezést jelentett be súlyosítás és a felmentések miatt bűnösség megállapítása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×