eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megkezdődött az érdi ikerpárt elgázoló nő másodfokú pere

Megkezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken szerdán annak a nőnek a másodfokú pere, aki 2012 nyarán Érden az autójával elsodort egy ikerbabakocsit, és ezzel két kisgyermek halálát okozta.

A 65 éves nőt tavaly októberben halálos közúti baleset gondatlan okozásában mondta ki bűnösnek a Budaörsi Járásbíróság, s ezért 2 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, valamint négy évre eltiltotta a járművezetéstől. Emellett több mint 1,3 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. A kiszabott szabadságvesztés második felének végrehajtását három évre felfüggesztették. Az akkori ítélet szerint a vádlott a letöltendő egy év három hónap alatt feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Mivel a nő és védője a határozat hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, az ítélet nem vált jogerőssé.

A másodfokú pert tárgyaló, Stubeczky Sarolta vezette büntetőtanács szerdán a nem jogerős ítélet ismertetésével kezdte a munkát. A vádlott és ügyvédje azután jelezték, fenntartják a hatályon kívül helyezésre vonatkozó indítványukat, ugyanakkor más indítvány nem hangzott el.

Az érdi nő 2012. június 18-án este a helyi Szövő utcában autójával elsodort az úttest jobb szélén egy babakocsit, amelyben egy három hónapos ikerpárt tolt az édesanyjuk. Az egyik gyerek a baleset napján, a másik pedig két nap múlva meghalt a kórházban.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a nő az autóval nem sokkal este 8 óra után mintegy 36-43 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, vele szemben, az úttestnek ugyanazon az oldalán, annak szélen tolta babakocsiban az ikreit az édesanya, férje kissé lemaradva követte őket. Amikor a vádlott a kocsijával az utca enyhén emelkedő szakaszához ért, az emelkedő mögül előtűnő, lenyugvóban lévő nap korlátozta a látási viszonyokat, de ő változatlan sebességgel haladt tovább. Figyelmét ráadásul nem az úttestre, hanem lefelé, az utastér bal első ajtajára fordította.

Az anya észrevette a közeledő járművet, ezért megállt, hogy megvárja, amíg az autó kikerüli őt. Amikor érzékelte, hogy a gépkocsi változatlan sebességgel halad, az út melletti füves, tujás területre lépett, és megpróbálta a babakocsit is hátrafelé felhúzni oda.

Az elsőfokú perben kiderült, hogy a sofőr egyáltalán nem vette észre az úttest szélén gyaloglókat és a babakocsit (noha a szembe sütő nap vakító hatása ellenére mintegy húsz méterről észlelnie kellett volna mindezt). Autója jobb első részével nekiütközött az ekkor már ferdén álló babakocsi elejének. Az ikrek az út melletti füves, tujákkal beültetett területre zuhantak, és olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy egyikük még aznap, a másik pedig június 20-án meghalt a kórházban.

A Budaörsi Járásbíróság megállapította, hogy az anya nem tehető felelőssé, azért haladt az úttesten, mert a járdán nem fért el a babakocsival, és szabályosan közlekedett.

A vádlott korábban azt mondta vallomásában, hogy teljesen üres volt a Szövő utca azon a hétfő estén. "Az emelkedő előtt hirtelen felbukkant a napkorong, ami másodpercekre elvakított, így automatikusan fékeztem, és lehajtottam a napellenzőt is" - taglalta. Fokozatosan nyerte vissza a látását, de mindvégig erősen az útra és a jobb oldalra figyelt, majd nem sokkal ezután, már jó látási viszonyok közepette csattanást-súrlódást hallott, amit nem értett, így fokozatosan lassítva megállt, kiszállt, majd hátrébb ment - állította.

Ekkor vette észre a két kisgyermeket a tuják előtt a földön, mellettük a síró anyát és az őt vigasztaló apát - tette hozzá. "Szerintem a tuják mögül tolhatták ki a babakocsit" - fogalmazott. "A mai napig nem értem, hogyan történhetett ez" - ismételte többször, és vétlennek vallotta magát. Ezt az álláspontot jelenleg is fenntartja.

A másodfokú per tárgyalása május 19-én tanúk meghallgatásával folytatódik.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×