Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az európaiak nagyivók és nagydohányosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európaiak dohányoznak és isznak a legtöbbet a világon. Ez derül ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből. Az adatok szerint a kontinens lakosságának 30 százalék dohányzik, és évente az egy főre jutó alkoholfogyasztás 11 liter.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint sok országban csökkentek a korai halál kockázati tényezői, viszont a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás területén még mindig riasztóan magasak az arányok. Az adatokból kiderül: az európaiak többet isznak és dohányoznak, mint bárki más a világon.

Az európai régióban a lakosság 30 százalék dohányzik, ráadásul az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás 11 literre jött ki, miközben a 60 százalék elhízott vagy túlsúlyos.

Magyarországon különösen rosszak az adatok, tavaly elkészült az a felmérés, amely15 ország fiataljainak alkoholfogyasztási szokásait vizsgálta, és ebből világosan látszik, hogy túl sokat isznak a magyar fiatalok, ők az alkoholt használják első számú drogként - mondta korábban Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora.

"Nagyon jelentős a fiatalok körében a nagyivás vagy rohamivás, amikor egy alkalommal hat vagy annál több italt fogyasztanak el. Nagyon pontatlanul, torzan látjuk a saját alkoholfogyasztásunkat. Egészen extrém fogyasztási mennyiségeket a használók jelentős része elfogadhatónak, egészségesnek tart."

Az Egészségügyi Világszervezet jelentésében az is szerepel, hogy a várható élettartam Európa-szerte nő és 2020-ig évente 1,5 százalékkal csökken a korai halálozás aránya, de szakemberek szerint ezek a javuló tendenciák megfordulhatnak, ha az alkoholfogyasztás és a dohányzás a jelenlegi arányban folytatódik.

Hanganyag: Gál Ildikó