Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eladó Szaddám \"minden részletében pompás\" luxushajója - nézze meg!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenhét millió fontért kínálják eladásra azt a luxusjachtot, amelyet Szaddám Huszeinnek építtettek, és éveken át a tavaly kivégzett volt iraki elnök használta.

A csodahajót egy dán cég készítette 1981-ben a volt iraki diktátornak. Szaddám Huszein és társasága éveken át használta is a jachtot, bár azt végül sohasem szállították Irakba.

A jacht eredeti neve Kadiszija Szaddám volt, az i. e. 637-ben a perzsák felett aratott arab győzelem emlékére, de később átkeresztelték az Óceáni szellő névre.

A tervek szerint a luxushajó a szintén Szaddám Huszein tulajdonában lévő, de később felrobbantott Al Mansur nevű jacht "testvérhajója" volt. Szaddám Huszein vélhetően a szaúdi partoknál is horgonyoztatta a luxusjachtot.

A hajón a volt iraki elnök és ismerősei igazán fényűző életet élhettek, ezt bizonyítja a jacht felszereltsége. A közel 90 méter hosszú hajót mahagóni, arany, ezüst és márvány díszíti, és a készítők szerint minden részletében pompás.

A fürdőszobákban aranyozott csapok találhatók, valamint szauna, jakuzzi, pingpong- és biliárdasztal segítette Szaddám Huszein és társasága pihenését. Szinte összes szoba televízióval van felszerelve.

A fedélzeten helikopter-leszálló is van, emellett egy mini klinika és színházterem is a tulajdonos rendelkezésére áll.

A Szaddám Huszeinnek készített luxushajót igyekeztek arab stílusban megépíteni, ilyenek a boltívek és a fafaragások, míg a szőnyegek arab városokban készültek. A hajón még egy imaszoba is volt.

A hajón 35 fős legénység teljesített szolgálatot. A biztonságra is fokozottan ügyeltek: valamennyi üveg golyóálló anyagból készült, valamint volt egy külön raktár a gépfegyvereknek és a rakétáknak. Egy támadás esetén egy titkos ajtón egy mini tengeralattjáróval lehetett volna elmenekülni a hajóról. A gyártó cég az építőmunkásokkal szigorú titoktartási szerződést kötött.

Az Óceáni szellő jelenleg a nizzai partoknál áll, és a tulajdonos, egy brókercég 17 millió font (6 milliárd forint) körüli összegért kínálja eladásra.