Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ördögűzés: addig öntöttek vizet a nő torkába, amíg meg nem halt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új-Zélandon egy maori ördögűző szertartás során meggyilkoltak egy nőt, egy fiatal lánynak pedig kiszúrták a szemét.

A 22 éves Janet Mosesnek több tucat rokona előtt szúrták ki a szemét és öntöttek le a torkán rengeteg vizet, hogy megszabadítsák az átoktól.

Az eset előzménye, hogy októberben Janet Moses testvére ellopott egy oroszlánt ábrázoló kőszobrot egy helyi kocsma elől.

A család idősebb tagjai szerint a lopás miatti büntetésként gonosz szellem szállta meg a gyengébb rokonok testét.

Az ördögűző szertartásra a család negyven tagja gyűlt össze, amelynek során az idősebbek mindegyikük szemébe néztek, hogy így bukkanjanak a szellem nyomára.

A maorik meggyőződése szerint annak a szemét ki kell szúrni, akit megszállt a gonosz, és vizet kell itatni vele.

A jelentések szerint Janet Mosest lefogták, majd arra kényszerítették, hogy több liter vizet megigyon. A nő a kínzások következtében életét vesztette.

A szertartás ezután is folytatódott, és a meggyilkolt nő tizennégy éves unokatestvérének is kiszúrták a szemét, látásáért még küzdenek az orvosok. A család öt másik tagját is alávetették a szertartásnak, de ők nem sérültek meg.

A rendőrség jogi és kulturális tanácsot kért az ügy kezeléséhez. Szakértők szerint az őseik hagyományait folytató őslakosok valószínűleg tudatában sem voltak annak, amit tesznek, és elragadtatták magukat.

A szertartás egyfajta társadalmi kontroll szerepét töltötte be a maorik társadalmában, a normák betartatásának eszköze volt.