eur:
394.31
usd:
361.12
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Görögdinnye Jászapátiban 2020. július 16-án. Országszerte megkezdődött a görögdinnye-szüret, idén átlagos mennyiséget, mintegy 160 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Egy városnak elég dinnyét vontak ki a forgalomból

Jól szerepeltek a nyári szezonális ellenőrzésen.

Minőségi szempontból jól szerepeltek a görögdinnyék a hatósági vizsgálatokon, de jelölési és egyéb hibák miatt a felügyelők több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki, és

5,5 tonna terméket kivontak a forgalomból

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 tétel görögdinnyét ellenőriztek a Nébih és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei július második felében. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján a forgalmazók döntő többsége magyar görögdinnyét kínált, amelyek nagy része megfelelt a minőségi szabványoknak, valamint nyomon követhetőek voltak.

Az összességében jó eredmények ellenére az ellenőrök 16 tétel kapcsán kifogást tettek, ebből 12 esetben jelölési hiba, 3 esetben ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető termék és 1 alkalommal a higiéniai követelmények megsértése miatt. Emiatt szabták ki 16 esetben az élelmiszer-ellenőrzési és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságokat, emellett a felügyelők 12 tételt ki is vontak a forgalomból.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal kiemelten vizsgálta a Békés vármegyei termelési helyszínt. A hivatal koordinációja mellett került sor olyan helyi őstermelők ellenőrzésére, akik a gyanú szerint csak kereskedtek a dinnyével, de ők maguk valójában nem termesztették.

A gyanú több esetben is beigazolódott, és a helyszíni szemlét követően hatósági eljárás indult az őstermelői státusz visszavonása érdekében.

A közlemény szerint a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a határbelépési pontokon vizsgálta a román dinnye behozatalát, az ellenőrzések során nem tapasztaltak szabálysértést. A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat még nem ért véget. A görögdinnyék vizsgálata jelenleg is zajlik, amit a következő időszakban a grillsajtok és a növényvédő szerek ellenőrzése egészít ki - hívta fel a figyelmet a Nébih.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok a vesztes pólóelődöntő után: arra vártunk, hogy elbizonytalanodnak
a horvátok irányítottak

Nyilatkozatok a vesztes pólóelődöntő után: "arra vártunk, hogy elbizonytalanodnak"

Nem sikerült az olimpiai döntőbe jutás a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a párizsi olimpián. A Horvátország elleni összecsapást követően a vesztes csata magyar főszereplői azért értékelték a történteket, elmondták, miért nem sikerült győzni. Varga Zsolt szövetségi kapitánynak fáj, hogy elúszott egy ekkora lehetőség, pedig "működött a stratégia".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×