eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay.com

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.

A teljes népességen belül a Fidesz 25 százalékon áll, nagyon régen volt "ilyen mélyen" – mondta az InfoRádióban a Závecz Research friss közvélemény-kutatásának részleteit elemezve az intézet ügyvezetője, Závecz Tibor.

A kormánypárti tábor így a már áprilisi mérés szerint kétmilliósra csökkent.

"Az év elején lévő adatok 30 százalék körüliek voltak, aztán jött az úgynevezett kegyelmi botrány, ami eléggé morzsolta a tábort, jó néhány százezer ember távozott, és nemcsak kevesebben lettek a Fidesz támogatói, hanem a meglévő támogatóknak a részvételi hajlandósága sem olyan masszív, mint szokott lenni, alacsonyabb az ellenzéki pártok egyikénél-másikánál" – mutatott rá Závecz Tibor.

Hogy az elpártolt szavazók hova mennek, arról azt mondta, "nincs közvetlen átjárás sehová", így például Magyar Péterhez sem.

"Tízből hat Magyar Péter-támogató vagy a bizonytalanokból vagy az úgynevezett egyéb pártok támogatóiból érkezett.

Ez az »egyéb pártok« nagyon érdekes dolog, mert amikor Magyar Péter nevét nem tesszük be a pártok közé, akkor elég sokan már maguktól az ő nevét emlegetik és az ő pártjára szavaznának, tehát tulajdonképpen ezek az emberek vártak már valamire. Magyar Péter táborában találunk olyan szavazókat, akik nem most, közvetlenül a Fidesztől érkeztek, de feltételezhetjük róluk azt, hogy valamikor a tavalyi év vége felé vagy az idei év elején a kegyelmi botrány hatására vagy éppen a nem kedvező gazdasági mutatók lecsapódásaként elpártoltak a Fidesztől, és egy kis idő után Magyar Péterben találták meg a támogatható politikust" – ecsetelte.

Dobogósok

Ebben a hónapban mint EP-listát már mérték Magyar Péter pártját, a teljes népesség 11 százaléka, tehát mintegy 900 ezer támogató áll mögötte, a biztos részvételt ígérő, pártot is választó voksolók körében 14 százalékon áll, amivel a harmadik legerősebb politikai tényező a kormányerők és a DK-MSZP-Párbeszéd blokk mögött, amely 26 százalékon áll a biztos szavazók, 18 százalékon a teljes népesség körében – a Závecz Research számai szerint.

Küszöbön még

További három pártot, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, a Momentumot és a Mi Hazánkat 5 százalék köré mérik, illetve valamivel fölé.

"Ha megnézzük azt, hogy ott a biztos elmenetelt ígérők körében milyenek a számok, akkor azt láthatjuk, hogy a Mi Hazánk 8 százalékon áll, ami azt sejteti elég erősen, hogy ők azért venni fogják az 5 százalékos küszöbértéket, tehát európai parlamenti mandátumot fog számukra jelenteni. A Momentum esetében 7 százalékot látunk, és azért az feltételezhető, hogy a mostani tudásunk alapján az egy mandátum meglehet, és a Kétfarkú Kutya Párt esetében, amely pont 5 százalékon áll, ott is lehet esély" – tette hozzá Závecz Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×