eur:
389.75
usd:
365.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Závecz: újra nőtt a Fidesz támogatottsága, csak Budapesten más a helyzet

Két százalékkal emelkedett a kormánypárt támogatóinak köre, második maradt a DK, harmadik a Mi Hazánk a a ZRI Závecz Research Intézet november elején végzett közvélemény-kutatásából.

Több pártnak is változott a támogatottsága, de közülük a Fideszé a legérdekesebb, mert a hosszú ideje tartó csökkenő tendencia megállt, sőt enyhe emelkedést láthatunk. Két hónapja a választókorú népesség 30 százaléka volt a kormánypárt híve, most 32 százalék (2,6 millió fő) – derül ki a ZRI Závecz Research Intézet november elején, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásából.

A második legerősebb párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, szeptemberben 13, most 14 százalékot ért el (1,1 millió fő). Stabil a Mi Hazánk harmadik helyezése is, a múlt hónapban 7 százalék, ezúttal 6 százalék (500 ezer választópolgár) sorakozott fel mögéjük. A Momentum maradt 5 százalékon, 400 ezres a tábora. A Jobbik és az MSZP javított 1-1 százalékpontot, ezúttal 4 százalékon állnak (300-350 ezer támogatóval.) Az LMP-nek 2-ről 3 százalékra bővült, a Kétfarkú Kutyapártnak 4-ről 3 százalékra szűkült a tábora, jelenleg mindkét pártnak 250 ezer támogatója van. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos, valamivel 100 ezer fő alatti táborral.

A parlamenten kívüli pártok sorából ebben a hónapban – ahogy korábban is – a Mindenki Magyarországa Néppárt érte el az 1 százalékot, de most ugyanez sikerült a Nép Pártján nevű nemrég alakult politikai erőnek is.

A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók 48 százaléka szavazna a Fideszre. Az aktív választópolgárok körében a Demokratikus Koalíciónak 19 százalékos a tábora. A Mi Hazánk ebben az elkötelezett szavazói csoportban jelenleg 8 százalékos, a Momentum 6 százalékos. Az MSZP és a Jobbik a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 4-4 százalékára számíthatna. Az LMP az aktív választók csoportjában 3, a Párbeszéd 2, a Mindenki Magyarországa Néppárt és a Nép Pártján 1-1 százalékos. Mint látható, az MSZP, a Jobbik és az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt a teljes népességben és a biztos pártválasztók körében ugyanazt a százalékot éri el, aminek az az oka, hogy mindegyik párt támogatóinak aktivitási szintje az átlag alatt marad, viszonylag alacsony. E pártok táborának 42-45 százaléka menne el voksolni, míg ez arány a Fidesz hívei körében 64, a DK-soknál 62, a Mi Hazánk támogatóinál 59, a Momentumosoknál 50 százalék.

A Fidesz tábora vidéken emelkedett az elmúlt két hónapban, a megyeszékhelyek csoportjában 5, a kis- és közepes városokban, valamint a falvakban 3-3 százalékpontot. Budapesten viszont 4 százalékponttal csökkent a kormánypárt tábora szeptember óta, de 24 százalékos eredményével itt is a legerősebb párt. Ugyanakkor az ellenzéknek összességében sokkal több szavazója van a fővárosban, mint a Fidesznek: a DK 18, a Momentum 13, az MSZP 6, az LMP 5, a Párbeszéd 3 százalékos. A Jobbik, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága Budapesten 4-4 százalékos.

A vidéken történt erősödése még markánsabbá tette a Fidesz ottani előnyét. A megyeszékhelyek kategóriájában 33 százalékon áll, a többi vidéki városban 34, a falvakban 35 százalékon. Mindhárom települési típusban a DK a második: sorrendben 16, 14 és 9 százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×