eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterjelölt (j) beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. Balról Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A mobiltelefonokra költözik az állam - itt van Rogán Antal bejelentése

Forradalmi változásokat hoz a digitális ügyintézés területén 2024 végétől a Digitális állampolgárság program, a keretjogszabályt a kormány pénteken bocsájtja társadalmi vitára és jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter újságíróknak pénteken elmondta: a fejlesztéseknek köszönhetően mobiltelefonra költözik első körben az igazolvány, az elektronikus aláírás és az ügyintézés egy része. Ez a későbbiekben az állami szolgáltatásokkal és a közműszolgáltatások fizetéséhez kapcsolódó biztonságos megoldásokkal és piaci szolgáltatásokkal is kibővül majd - jelezte.

Rögzítette: egy olyan alkalmazást dolgoztak ki másfél év alatt, amellyel az adatok megosztása a lehető legbiztonságosabban történik. Ezen keresztül minden polgár saját maga irányíthatja az adatai megosztását és csak a szükséges információk kerülnek kiadásra - húzta alá a miniszter.

Rámutatott: a vonatkozó, eIDAS 2 uniós rendeletet november 8-án fogadták el, az ezzel összefüggő jogi keretrendszert Magyarország nyújtja be elsőként.

A tárcavezető reményének adott hangot, hogy a technológiai fejlesztések területén is az elsők között lehet Magyarország.

Az eIDAS olyan rendelet, amely arról szól, hogyan tudják a digitális szolgáltatásokat egyszerűen és biztonságosan használni az Európai Unió polgárai a mobileszközökön keresztül - fejtette ki.

Ismertette:

az eIDAS 2 alapelvként rögzíti az önkéntes használatot, az egyedi, tartós azonosítót, amely érvényes a piaci és államigazgatásban egyaránt.

Határon átnyúló, nem csak magánszemélyeknek szól, minden természetes és jogi személy használhatja majd. Utóbbit a magyar kormány két lépcsőben tervezi megvalósítani, első lépésként a természetes személyekre vonatkozna. Tartalmazza, hogy az online és offline azonosítás egyaránt elérhető legyen és kitér az állami és piaci együttműködésre, azaz a magán és közszolgáltatások elérhetőségére. Része továbbá a digitális aláírás, időbélyegzővel.

A miniszter az alkalmazás konkrét példájaként említette, hogy az állampolgárok személyazonosságukat - többi között a rendőrnél - telefonnal igazolhatják, de egy dohányboltban az alkalmazás csak annyit információt ad át, hogy a vásárlást kezdeményező személy már elmúlt 18 éves.

Könnyebbé válik az állampolgárok élete, nem kell az egyes ügyeket észben tartani, az állam proaktív módon lép fel, jelzi, ha lejár egy-egy igazolvány vagy határidő. Nem kell többet papírokat szkennelni, e-mailen vagy messengeren küldeni, minden hivatalos dokumentum elérhető és megosztható lesz az alkalmazással. Egy gombnyomással lehet majd fizetést rendezni, az állam felé például az illetékeknél, vagy az adatokat megadhatók lesznek a hitelkérelemhez és egy mozdulattal bármilyen dokumentumot hitelesíteni lehet, időbélyegzővel együtt - sorolta.

A DÁP-alkalmazásnál felhőalapú technológiát használnak, az alkalmazás választása önkéntes lesz és aki nem kíván ezzel élni, továbbra is intézheti ügyeit a megszokott módon.

A miniszter kitért arra is, hogy a DÁP-kódexhez kapcsolódva alaptörvénymódosítást is beterjesztenek a parlament elé, amely rögzíti, hogyan kezeli az állam azokat az adatokat, amely az ügyek digitális intézéséhez szükségesek.

Rogán Antal elmondta: a mobiltelefonra fejlesztett speciális DÁP-alkalmazás próbája 2024 áprilisában több tízezer ember bevonásával kezdődik, az éles üzem 2024 szeptemberében indul az állampolgárok teljes körének.

Ekkortól lehet használni a belföldi rendőri igazoltatásnál, a saját adatok hitelesen összegyűjtve elérhetők lesznek, és a leggyakoribb ügyek intézéséhez - erkölcsi igazolvány-igénylés, kormányablak-időpont foglalás - is használható lesz.

2025-ben szintet lépnek és jelentősen szélesedik majd az igénybe vehető szolgáltatások köre. Mindenkinek meglesznek az egyedi azonosítói, aki regisztrált és minden közigazgatási ügy, amelynek esetszáma éves szinten meghaladja a 10 ezret intézhető lesz ilyen módon, ahogy az életesemények - mint a gépjármű-adás-vétel, születés - is elérhetővé válik.

A piaci szolgáltatásoknál a digitális azonosítás és aláírás szintén használható lesz együtt. A közigazgatásban ettől az időponttól digitálisan kell kiadni mindent illetve minden kérelmet így kell fogadni.

2026-ban léphet be a tervek szerint az e-posta, elektronikusan kaphat meg mindenki minden küldeményt. Itt a DÁP-alkalmazás lesz a belépő, és megnyitják az alkalmazást a piac szélesebb körének. Így például letölthető és tárolható lesz akár a garanciajegy, a közműszámlák a hozzá kapcsolódó fizetési lehetőséggel.

A törvény előírja az önkormányzatoknak és az állam összes szervének, hogy biztosítaniuk kell a DÁP-alapú ügyintézését. Emellett a legnagyobb közműszolgáltatóknak és bankoknak, biztosítóknak, hogy a DÁP azonosítást és aláírást tegyék lehetővé - jelezte.

Az ügyfélkapun keresztül minden használót megkeresnek, de Rogán Antal arra számít, hogy az első időszakban 4-500 ezer lesz azoknak a száma, akik élnek a lehetőséggel. 2025-től 2-3 millió felhasználóval számolnak - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 13. 20:05
×
×
×
×