eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred/Bólyi Bálint

Nagyméretű robbanóeszközre bukkantak földmunkák közben - képek

A helybéliek rejthették el a robbanóeszközöket - itt a magyarázat.

Évtizedekkel ezelőtt elásott második világháborús robbanótesteket szállítottak el a tűzszerészek Galgahévízről, a robbanótesteket feltehetően a világháború után helybéliek gyűjtötték össze és rejtették el - írta az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a Facebook-oldalán.

Rendőrségi bejelentésre vonultak ki az ezred tűzszerészei Galgahévíz kültelüretére, ahol mezőgazdasági földmunkák során egy nagyméretű feltételezett robbanóeszköz került elő.

A katonák fémkeresővel átkutatták a területet, és összesen 15 robbanótestre bukkantak.

A 9 darab 12 centiméteres német repesz aknavető gránát mellett 6 szovjet robbanóeszköz szunnyadt: egy 120 milliméteres repesz-romboló, két 82 milliméteres repesz aknavető gránát, valamint két 76 milliméteres repesz lőszer és egy ezzel megegyező űrméretű páncéltörő gránát.

A robbanótestek változatos nemzetiségek, típusok szerinti összetétele arra utalhat, hogy helyi lakosok gyűjtötték össze azokat és ásták el a településtől távol. A tűzszerészek a robbanóeszközöket elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik azokat.

A bejegyzésben felidézték: 1945-től a tűzszerészek legfontosabb feladata évtizedeken keresztül az aknamezők felszámolása volt, hiszen óriási veszélyt jelentettek a civil lakosságra, de emellett "nem minden esetben volt kapacitás más robbanóeszközök kezelésére". Ezért

az állampolgárok sokszor "saját módszereket alkalmazva" próbálták elérni, hogy a tüzérségi eszközök, aknavető és kézigránátok, illetve lőszerek ne jelentsenek további veszélyt.

Korabeli visszaemlékezések szerint kézenfekvő és népszerű megoldás volt összegyűjteni, majd a településtől távol elásni a harcokból megmaradt robbanótesteket.

"Sőt, sokszor elhullott állatok tetemével is lefedték az elrejteni kívánt veszélyes eszközöket, ezzel biztosítva azt, hogy a gyermeki kíváncsiság folytán se kerüljenek ezek ismét napvilágra" - írták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×