eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: NÖF
Nyitókép: NÖF

Hatalmas látványosság készült el a Balatonnál

Újra nyit Nagyvázsonyban a megújult Kinizsi-vár, amely idén március 17-étől várja a látogatókat.

A két épületszint rekonstrukciója mellett a fogadóépületben új funkciók is helyet kaptak, mint például a kávézó és múzeumi ajándékbolt - írja a turizmus.com.

A vár tágabb környezete is felfrissült, így az itt álló idős fák árnyékában lévő kút körül hangulatos gyülekező, illetve pihenőtér jött létre asztalokkal, padokkal igazán idilli kulturális környezetet teremtve a műemléknek.

A vár története a Vezsenyi család révén az 1400-as évek elején egy udvarház létesítésével kezdődött. Mátyás király, hűséges szolgálatainak elismeréséül, Kinizsi Pálnak adományozta a területet, aki megkezdte az építmény bővítését. A török fenyegetettség – különösen Veszprém 1552. évi elfoglalása – miatt Vázsonykő végvárrá alakult.

A fejlesztés 1,6 milliárd forintból a és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével hazai és európai uniós forrásból valósult meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×