eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma
Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért szervezett, a Diákok a tanárokért Facebook-csoport által jegyzett demonstráció résztvevői Budapesten a Szent István téren 2022. szeptember 2-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szabó Zsuzsa: egy éve tiltakozunk, a pedagógusbéreket mégsem sikerült rendezni

Ma van a pedagógus sztrájkok kezdetének egyéves évfordulója, amit a szakszervezetek a szolidaritás napjának nyilvánítottak. A részletekről Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt az InfoRádióban.

"Születésnap van és most nem örömünkben ünnepelünk, hanem elkeseredettségünkben" – mondta a szakszervezeti vezető. Szabó Zsuzsa sajnálattal állapította meg, hogy még mindig nem született egyezség sem a béremelésről, sem pedig az oktatás problémáinak megoldásáról, pedig már egy éve szinte folyamatosan, minden nap történik valamilyen akció.

A PSZ elnöke elmondta, hogy kedden sok megmozdulás lesz, amelyekben az oktatás dolgozói, a szülők, a diákok, a civil szervezetek és más ágazatok szakszervezetei is kiállnak az oktatás ügye mellett. Mint mondta: lesz sztrájk, méghozzá úgy, hogy a tanárok bemennek ugyan az iskolába, de mégsem tanítanak. Ugyanakkor a diákok ülősztrájkkal mutatják meg azt, hogy elégedetlenek az oktatásirányítással. Lesz élőlánc, lesz a tudásmenetre visszautaló kis tudásmenet Csongrád megyében.

Szabó Zsuzsa a tiltakozások eddigi eredményeiről szólva azt emelte ki, hogy a demonstrációk révén mára az egész ország tudatában van a pedagógusok nehéz helyzetével és az oktatás bajaival. Ugyanakkor

a kormány kimondta és az Európai Bizottságnak le is írta, hogy sok pedagógus hiányzik a rendszerből, és a béreket záros határidőn belül rendezni kell,

különben összeomlik az oktatás, nem lesz, aki tanítson. Ezek mind-mind olyan fontos események, amelyek nélkülözhetetlenek abból a szempontból, hogy az oktatásban rend legyen – szögezte le a szakszervezeti vezető.

A PSZ elnöke beszélt azokról a tárgyalásokról is, amelyeket a múlt héten Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral folytattak. Közölte: a megbeszéléseken nem történt előrelépés, az államtitkár csupán azt erősítette meg, hogy akkor lesz béremelés, ha az unió fizet. A szakszervezetek viszont azt tudakolták, hogy a kormány miért nem a magyar költségvetésből akarja finanszírozni a pedagógusok béremelését, de erre nem kaptak választ. Abban sem tudtak megállapodni, hogy mikor folytathatják a tárgyalásokat.

"Talán egy kicsit biztató az a mondata az államtitkárnak, hogy sűrű januárunk lesz. A tavaszi ülésszakra elő kell készíteni azokat a jogszabályokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a béremelés minél gyorsabban megvalósulhasson. Ez ad valamicske reményt" – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×