eur:
393.74
usd:
369.4
bux:
65847.02
2024. április 23. kedd Béla
A tanárok, diákok és szülők részvételével zajló vonulásos demonstráció résztvevői a Szabad sajtó úton 2022. november 18-án. A tüntetés a reggeli élőlánc folytatásaként indult a Március 15. térről, a résztvevők a tanárok béremelését és oktatási reformot követeltek. A megmozdulást az Egységes Diákfront tagjaiként a Turul Diákegyesület, a Pala Mozgalom, a Grund és a Diákok a Tanárokért szervezte.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Totyik Tamás: a pedagóguselbocsátások még nagyobb ellenállást szülnek

Ezerhez közelít azon pedagógusok száma, akik hétfőn nem veszik fel a munkát – mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A Pedagógusok Szakszervezete 93 oktatási intézmény 973 tanáráról tud, aki a hétfői napon nem vette fel a munkát a jogszerűtlennek ítélt pedagóguselbocsátások miatt – közölte Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint átláthatatlan, hogy milyen elvek mentén próbálják a pedagógusokat elbocsátani, ezért a PSZ „megtorló jellegűnek” érzi ezeket, hiszen tudnak olyan intézményről, ahol jóval nagyobb óra- és létszámban vettek részt polgári engedetlenségben a tanárok, mint abban a három budapesti gimnáziumban, ahol ezért nyolc pedagógustól megváltak azonnali hatállyal. Szerinte a kormány nem tanult a korábbi hibáiból, mert ez csak olaj a tűzre, és még nagyobb ellenállást szül.

Totyik Tamás az InfoRádió érdeklődésére megerősítette, hogy az elbocsátások az Európai Bizottság érdeklődését is felkeltették: a jogvédelmet ellátó jogászoknál arról érdeklődtek, hogy az elbocsátások mennyire jogszerűek, mennyire felelnek meg a jogállamiság kérdésének.

A tárca oktatási kérdésekről indított szülői konzultációjáról azt mondta, szerinte a BM csúsztat azzal a kérdéssel, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”, mert a diákok tiltakozása nem a pedagógusbéremelésre irányul – az csak egy szükséges, de nem elégséges eleme az akciónak –, hanem a leterheltségük és az elavult tananyag miatt történik.

A PSZ alelnöke általánosságban

álságosnak és képmutatónak bélyegezte a konzultációt

és annak időzítését, mert eddig miért nem volt fontos a szülők véleménye, a kérdéseket pedig provokatívnak tartja. Megjegyezte azt is, ha a BM-nek tudomása van olyan esetről, hogy pedagógusok kényszerítettek diákokat tiltakozásra, de nem tesz semmit, azzal törvénysértést követ el. „Ez megint csak abba a fake news kategóriába tartozik, amit a Belügyminisztérium előszeretettel alkalmaz a tanártüntetésekkel kapcsolatban” – fogalmazott.

Az PSZ-nek is a tudomására jutott, hogy a szülők összedobnák az elbocsátott tanárok fizetését, hogy tovább tanítsák a gyerekeiket, felkészítve a végzősöket az érettségire. Sőt, úgy értesültek, ehhez az Iványi Gábor-féle egyház tantermeket is fölajánlott – mondta el Totyik Tamás, aki szerint a szülők felajánlása nemes gesztus, az államnak pedig el kellene gondolkodnia, érdemes-e szaktanárokat elbocsátania, amikor belőlük van az egyik legnagyobb hiány. Az érdekképviseletnél úgy gondolják, inkább arányos büntetést kellett volna kiróni a tiltakozóakcióban részt vevő pedagógusokra.

Hozzátette: a Pedagógusok Szakszervezete felszólítja a kormányt, hogy

fejezze be a pedagógustársadalom elleni uszítást és vegzálást,

és kezdje meg a teljes közoktatási rendszer átalakításról a tárgyalásokat az érintett szervezetekkel (pedagógus-szakszervezetekkel, civilekkel, szülőkkel és diákszervezetekkel), mert jelen állapotban a reform elengedhetetlen az oktatás továbblépéséhez, illetve fennmaradásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×