eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Ranchers herd cattle on a farm in Xinguara, Para state, Brazil, on Wednesday, Oct. 6, 2021. Six European retail groups, including Sainsburys in the United Kingdom and Carrefour in Belgium, are restricting Brazilian beef purchases due to new findings linking cattle production to deforestation in the Amazon, Cerrado and Pantanal. Photographer: Jonne Roriz/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Jonne Roriz/Bloomberg/Getty Images

Hatalmas pusztítás zajlik a brazil szavannán, drámai adatokat közöltek

Aggasztja a brazil ökológusokat, hogy évek óta nem látott szintre emelkedett az erdőirtás a brazil szavannán, a Cerrado nevű füves-fás-erdős vidéken, a világ legsokszínűbb élővilágú szavannáján.

Az INPE brazil űrkutatási hivatal hétvégén közzétett adatai szerint egy év alatt (a júliussal zárult 12 hónapban) 8 százalékkal 8531 négyzetkilométerre, 2015 óta a legnagyobbra nőtt az erdőktől megtisztított terület az Amazóniától délre fekvő, több állam területén elnyúló régióban, a világ egyik legnagyobb szavannáján.

A Cerradót "fejtetőre állított erdőnek" is nevezik, mert a területén honos növények nagyon mélyre eresztik gyökereiket, hogy túléljék a szezonális aszályokat és futótüzeket. A hagyományosan jelentős karbonelnyelőnek számító vidék növényzetének elpusztítása (égetése) karbonkibocsátóvá teszi a régiót.

Mercedes Bustamante, a Brazíliavárosi Egyetem ökológusa "rendkívül aggasztónak" nevezte a friss adatokat, és bírálta a kormányt azért is, hogy a figyelemelterelés céljából szilveszter napján hozta nyilvánosságra azokat.

Az erdőirtás növekedése azért is aggasztja a környezetvédőket, mert

az 1970-es évek óta a Cerrado természetes növényvilágának körülbelül a felét pusztították el földművelés (főleg szójatermelés) és állattartás céljából.

A brazil szójamezők több mint fele a szavannás vidéken található.

A Földön kevés másik hely alakult át ilyen gyors ütemben - hívta fel a figyelmet Manuel Ferreira, a Goiási Szövetségi Egyetem geográfusa. A kutató szerint a brazil szavannán rendszeresen fedeznek fel korábban ismeretlen növény- és állatfajokat, és sok faj valószínűleg még az előtt kipusztul, hogy megismerhettük volna.

A Cerradón folyó erdőirtás csökkenésnek indult a 2000-es évek elejének tetőzése után, a mezőgazdasági hasznosítást és a fejlesztést az érzékeny ökoszisztémákban is ösztönző Jair Bolsonaro elnök hatalomra jutása óta azonban újra emelkedik - jegyzi meg a Reuters.

A múlt hónapban egy szójatermelőket tömörítő csoport azt állította, hogy adataik szerint a földművesek növekvő mértékben hasznosítják a már korábban megtisztított területeket, ahelyett, hogy teljesen új helyen irtanák ki az erdőket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×