INFORÁDIÓ
2023. február 8. szerda
Aranka

városháza

vizsgálóbizottság

karácsony gergely

kovács péter

budapest

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Az egykori Invalidus-ház, más néven Károly-kaszárnya monumentális barokk polgári épülete 1716 és 1727 között épült Anton Erhard Martinelli tervei alapján. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

Megvolt a vizsgálóbizottság első ülése a Városháza-ügyben

Infostart

Karácsony Gergely főpolgármester lejáratókampányról beszél, Kovács Péter bizottsági elnök pedig a meghallgatandók távolmaradását kifogásolja.

Az Anonymus-információk nyomán, a fővárosi Városháza épületének állítólagos eladásával kapcsolatos hangfelvételek kapcsán ülésező vizsgálóbizottság csütörtökön tartotta első tanácskozását. A testületnek meg kell vizsgálnia az elhangzott állítások valóságtartalmát, a készítés, továbbá a nyilvánosságra kerülés körülményeit, különösen figyelemmel a jövő évi országgyűlési "választásba való esetleges idegen beavatkozás lehetőségére".

A vizsgálóbizottság egyebek mellett feltárja a Városháza fejlesztésével összefüggésben készített döntéselőkészítő tanulmány megrendelésének és megtárgyalásának mikéntjét és tartalmát, valamint azt, hogy született-e döntés a fővárosi önkormányzat bármely szervénél a városháza épületének értékesítésére.

A héttagú vizsgálóbizottság elnöke Kovács Péter XVI. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP), mellette a testületnek még két frakciótársa is tagja. A grémiumnak az elért eredményeikről a december 15-i következő Fővárosi Közgyűlésen kell beszámolnia.

Az Origónak nyilatkozva Kovács Péter azt mondta, a bizottság a rá váró munkát a bizottsági tagok által hozott kérdések miatt

az eredeti, kéthetes időtartamban nem tudja elvégezni, ezért határidő-hosszabbításra fogják kérni

a Fővárosi Önkormányzat vezetését.

A lap azt írta az első ülésről, hogy terelt, vádaskodott a többségben lévő baloldal, amely a viselkedésével nem a szakmai munkára helyezte a hangsúlyt, hanem a Fideszt és a kormányt próbálta vádolni. Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint ez sajnálatos.

Kovács Péter elmondta, nem segíti a munkát, hogy

  • Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök a neki címzett meghívást postán visszaküldte, nem vette át,
  • Gansperger Gyula szintén nem kívánt megjelenni a bizottság előtt.

"A következő lépésünk az, hogy eldöntsük, hogy a fővárosi vagyonkezelőnél milyen módszerek alapján megy az értékesítés, milyen határozatok és döntések hogyan születnek meg. Jövő hétfőn ez ügyben fogunk továbblépni" – mondta el Kovács. Véleménye szerint ha Berki Zsolt nem megy el a következő ülésre, akkor "azt erősíti, hogy jutalékos rendszer működik a fővárosi városházán, és ebben a főváros vezetői is benne vannak".

Karácsony Gergely főpolgármester az ülés témáját Facebook-posztjában sommásan összegezte. "Az »ügy« egy mondatban összefoglalható:

fideszes pénzemberek meg akarták szerezni maguknak vagy más Fidesz-oligarcháknak a Városházát, de mi nem adjuk."

Azt írta, több gigabájtnyi dokumentumot kapott már a fővárostól a bizottság, ezeket nyilvánosságra is hozták. "Emellett feljelentések sora, köztük a mieink nyomán, remélem, a rendőrség is teszi a dolgát, és utánajár mindazoknak, akik bűncselekményeket követték el csak azért, hogy a budapesti ellenzék egyes vezetőit megpróbálják lejáratni a lakájmédiában. Ezek a manipulátorok előbb-utóbb felelni fognak, jobb ha készülnek rá" – írta bejegyzésében a főpolgármester. Ezután hosszan taglalta Gansperger Gyula korábbi feladatait.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018