eur:
393.09
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Kiterjeszti a szomszédsági és gazdasági programot Bosznia területére is a magyar kormány - a nap hírei

Újratemették Báró Eötvös Józsefet a Fejér megyei Ercsiben. Több mint 650 öttusázó - köztük számos magyar versenyző - szólította fel lemondásra a nemzetközi szövetség vezetőit.

Kiterjeszti a szomszédsági és gazdasági programot a Boszniai Szerb Köztársaság területére is a magyar kormány. Erről Orbán Viktor beszélt Banja Lukában, miután munkaebéden tárgyalt Milorad Dodik miniszterelnökkel. A magyar kormányfő a térség fejlődésének segítését fontosnak nevezve hangsúlyozta: támogatni fogják a kis- és közepes vállalkozókat, és ezzel lehetőséget teremtenek a magyar vállalkozók számára is. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországnak fontos a Balkán békéje, stabilitása és biztonsága.

Báró Eötvös József munkásságát méltatta az emberi erőforrások minisztere a Fejér megyei Ercsiben a reformkori politikus és családja újratemetésén. Kásler Miklós - a Spányi Antal megyéspüspök által bemutatott gyászmise után - úgy fogalmazott: a Batthyány-kormány és az Andrássy-kormány vallás- és közoktatási minisztereként megoldást talált nemzetiségi kérdésekre, bevezette az ingyenes állami közoktatást, középiskolai és egyetemi reformot vezetett be.

Jövőre 87 milliárd forintot fordít a gyerekek ingyenes és kedvezményes étkeztetésére a kormány- jelentette be a stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár. Sölch Gellért az OKÉS Országos Közétkeztetési és Szakácsverseny díjátadóján hangsúlyozta: kiemelt cél a hazai alapanyagok közétkeztetésbe juttatása is, ezért jövőre a hazai élelmiszerek arányát 60 százalékra emelik, míg egy évvel később ez 80 százalék lesz.

A felvételi eljárás költségeire is igényelhetik a Stipendium Peregrinum ösztöndíjat azok a tehetséges fiatalok, akik a világ legjobb egyetemeire jelentkeznek. Erről a családokért felelős tárca nélküli miniszter beszélt Facebook-oldalán. Novák Katalin a videóban azt mondta: az akár 700 ezer forintos támogatást például utazási költségekre, nemzetközi nyelvvizsga díjára és PCR-teszt költségeire is lehet igényelni. Az ösztöndíjra 17-23 éves, kiemelkedően tehetséges határon innen és túli magyar fiatalok jelentkezhetnek november 16-ig.

Több európai országban, Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban is szigorítják a korlátozásokat a romló járványügyi helyzet miatt. Ausztriában november 8-tól csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek étterembe vagy a 25 fősnél nagyobb rendezvényekre. Szlovéniában hétfőtől tilos lesz nyilvános összejövetelt tartani, be kell zárni az éjszakai szórakozóhelyeknek, és szigorítanak az európai digitális Covid-igazolványok alkalmazásán is. Horvátországban november 15-től kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint az oktatási intézményekre is.

Több tízezen tüntettek az éghajlatváltozás elleni jelentősebb lépésekért Glasgow-ban, az ENSZ klímakonferenciájának helyszínén. Az aktivisták a klímavédelem területén is több igazságot követeltek a világ szegényebb régióiban élők számára. Mintegy 200 ország képviselői vesznek részt a november 12-ig zajló glasgow-i klímacsúcson, hogy megvitassák, miként lehetne megvalósítani azt a célkitűzést, hogy a globális felmelegedés mértéke az iparosodás előtti értékhez képest ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

Milos Zeman cseh államfőnek májzsugorodása van - erről az elnök kezelését felügyelő orvosi konzílium egyik tagja beszélt a cseh közszolgálati rádióban. A 77 éves cseh államfő, akit október 10-e óta kezelnek a prágai Központi Katonai Kórházban, néhány órával korábban egy kereskedelmi rádiónak ú nyilatkozott: jól érzi magát, mert nincs olyan nyomás alatt, mint korábban. A kezelő orvos elmondta, hogy az államfő állapota javult, és még legalább 3-4 hétig kórházi kezelésre szorul.

Több mint 650 öttusázó - köztük számos magyar versenyző - lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit, miután utóbbiak úgy döntöttek, hogy a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglás nem lesz része a sportágnak. Az eddigi hírek szerint a lovaglást a kerékpározás válthatja a sportág programjában, erről is november végén döntenek. A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×