eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Milos Zeman cseh elnök beszédet mond a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses mellett a prágai várban 2021. május 10-én.
Nyitókép: 2021. május 10-én készített fotó Milos Zeman cseh elnökről (MTI/EPA/Martin Divisek)

Komoly májbetegséggel harcol a cseh elnök

Milos Zeman kezelőorvosa bejelentést tett az október 10. óta tartó folyamatról.

Milos Zeman cseh államfőnek májzsugorodása van - jelentette ki Pavel Pafko sebészprofesszor az elnök kezelését felügyelő orvosi konzílium tagja a cseh közszolgálati rádiónak adott interjúban péntek este.

A 77 éves cseh államfő, akit október 10. óta kezelnek a prágai Központi Katonai Kórházban, néhány órával korábban a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában azt mondta: teljesen normálisan érzi magát, mert nincs olyan nyomás alatt, mint korábban.

"Állapotom abból ered, hogy

nincs étvágyam, és rossz az emésztésem.

A kórházi orvosok lépései azt eredményezték, hogy most már teljesen normálisan érzem magam" - jelentette ki a rádióban Milos Zeman.

"Ami az étvágytalanságot illeti, az egyik jellemzője a máj megbetegedésének. Az étvégytalanság, a súlyveszteség az ilyen megbetegedés tipikus jellemzői" - magyarázta a neves orvosprofesszor. Igennel válaszolt a műsorvezető megjegyzésére, miszerint Zemannak májzsugorodása van. Kifejtette, hogy a májzsugorodásnak hosszú ideig nincsenek különösebb tünetei. "Ha jól tájékoztattak, akkor kórházi kezelése alatt az elnök alkoholt nem iszik" - tette hozzá a sebész, aki korábban a néhai államfőt, Václav Havelt is műtötte.

Pavel Pafko elmondta, hogy az államfő állapota kórházi kezelése alatt javult. Miroslav Zavoralra, a kórház igazgatójára és az elnök kezelőorvosára hivatkozva Pafko azt mondta, hogy

Milos Zeman még legalább három-négy kétig kórházi kezelésre szorul.

Hasonlóan nyilatkozott a Právo című cseh napilapnak szombaton Tomás Zima, az orvosi konzílium elnöke. Szerinte az elnök egyelőre csak részben képes ellátni feladatait. "Kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy az elnök még nem képes teljes erővel dolgozni. Bizonyos dolgokat azonban elvégez. Minden tőle függ" - mutatott rá a Károly Egyetem volt rektora.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×