eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György

Szerdáig jelezhetik a szülők, ha kérik, hogy gyermeküket az iskolában oltsák be a koronavírus ellen - a nap hírei

Operatív törzs alakul a jövő héten kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítására. Következményekkel fenyegették meg a tálibok Washingtont és szövetségeseit, ha nem tartják be Afganisztánban a kivonulási határidőt.

Szerdáig jelezhetik a szülők, ha kérik, hogy gyermeküket az iskolában oltsák be a koronavírus ellen. Az iskolai oltási akció augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz. A kormányzati koronavírus-portál azt írta, hogy a 12-17 éves korosztályban eddig 201 ezren regisztráltak oltásra és 167 ezren már meg is kapták azt. Ez 83 százalékos arány. Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott.

Megállapodást írt alá a világméretű humanitárius válságok elleni jobb együttműködésről az Egészségügyi Világszervezet és a magyar kormány. A WHO főigazgatója budapesti látogatása alkalmából Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az egyezség a sürgősségi orvosi ellátás megerősítését és a fenntartható helyi képességek fejlesztését is szolgálja. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója ellátogatott az Országos Onkológiai Intézetbe is.

Operatív törzs alakul a jövő héten kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolítására. Kuczik János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka közölte, hogy a Budapestre látogató Ferenc pápa személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látja el. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár fontosnak nevezte, hogy az eseményt a lehető legnagyobb biztonságban rendezzék meg. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5. és 12. között tartják Budapesten.

Több mint 260-an jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra. Durgó Tamás, a Magyar Honvédség toborzó osztályvezetője a Világgazdaságnak elmondta: az idén először meghirdetett toborzási programban augusztus végéig 300-400 jelentkezővel számolnak, köztük olyan fiatalokkal is, akik idén nem jutottak be felsőoktatási intézménybe. Az alezredes beszélt arról is, az idén eddig mintegy 3500-an jelentkeztek a honvédséghez, tavaly ez a szám hatezer volt

Összegyűlt a miniszterelnök-jelöltséghez szükséges 20 ezer ajánlás Karácsony Gergelynek az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös jelöltjének. Ezt a politikus közölte Facebook oldalán. A főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke azt is közölte: a szeptember 6-ai határidőig folytatják az aláírásgyűjtést. A nyilvántartásba vett jelöltek hétfőn kezdhették meg az ajánlások gyűjtését az ellenzéki előválasztáson. A 265 egyéni országgyűlési képviselő-jelöltnek 400, míg a 7 miniszterelnök-jelöltnek 20 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy jelöltként részt vehessen a szeptember 18-tól induló első előválasztási fordulóban.

Budapesten kísérleti jelleggel elkezdődik azoknak a parkolóhelyeknek a kijelölése a belvárosban, amelyeket kizárólag a környék lakossága használhat. Október elsejéig csak figyelmeztetik a szabálytalanul parkolókat. Elsőként a 6. kerületben jelennek meg az újfajta várakozóhelyek. A Fővárosi Önkormányzat az 5. kerület kritikáira reagálva azt is hangsúlyozta: nincs politikai diszkrimináció a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kijelölésénél, minden kerülettel egyenlő feltételek alapján dolgoznak.

Visszautasították a tálibok Joe Biden amerikai elnök hétvégi felvetését, amely szerint az amerikai katonák maradjanak még néhány napot az augusztus 31-i határidőn túl. Emellett következményekkel is megfenyegették Washingtont és szövetségeseit, ha nem tartják be a kivonulási határidőt. London és Washington összehangolja a két ország evakuálási erőfeszítéseit. Az afganisztáni helyzetről kedden videokonferencia keretében csúcsszintű eszmecserét tartanak a világ vezető ipari hatalmai. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy magyar előretolt bázis jön létre Üzbegisztánban az afganisztáni mentőakcióhoz. Megerősítette, hogy vasárnap este is onnan érkezett az a gép, amely 173 embert hozott Magyarországra.

Négy tengeralattjáró és két korvett építését indította el az orosz elnök. Vlagyimir Putyin egy online haditechnikai fórumon azt hangoztatta, folytatják Oroszország haditengerészeti potenciáljának fejlesztését, tökéletesítik a flotta bázisrendszerét és infrastruktúráját, felszerelik a hajókat a legújabb fegyverekkel és technikával. Mint mondta: a nagyszabású feladatok ellátását Oroszország geopolitikai helyzete és a világ ügyeiben betöltött szerepe követeli meg. Hangsúlyozta, hogy az orosz hadiipari vállalatok a hazai fegyveres erők felszerelése mellett a legszélesebb nemzetközi együttműködésre is nyitottak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×