eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Fiatal lányok sült keszeget esznek a vonyarcvashegyi strandon, ahol bemutató halászaton segítik a tavi háló húzását a 40 Halász Emléknap résztvevői 2012. augusztus 3-án. A háromnapos halászünneppé vált, kulturális és gasztronómiai programokat is kínáló rendezvényen felidézik a 40 balatoni halász csodálatos megmeneküléséről szóló legendát is.
Nyitókép: MTI/Varga György

Kevesebb az ital a pohárban? – Íme a nagy nyári ellenőrzés első mérlege

A kifizetettnél kevesebb italt töltenek a vendég poharába és a csomagolóanyagot is belemérik a termék tömegébe – ezek a legjellemzőbb problémák a vendéglátóhelyeken, a boltokban és az árusoknál a fogyasztóvédelem nyári országos vizsgálatának eddigi adatai szerint.

A turisztikai szezon kezdetével párhuzamosan indult el az országos nyári fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés. Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár azt mondta az InfoRádiónak, hogy a vizsgálat középpontjában a fogyasztók anyagi érdekeinek védelme áll.

A fogyasztóvédelmi hatóság minden esetben nézi a vendéglátóhelyeken, alkalmi árusoknál, illetve a gyakran látogatott üzleteknél-boltoknál az árról való tájékoztatást, valamint ellenőrzi a nyugtaadási kötelezettséget is, vagyis hogy a fogyasztók kapnak-e számlát a vásárlásról.

Azt is figyelik, hogy esetlegesen megvalósul-e az úgynevezett szűk mérés, például kifizetett ital valóban annyi-e, amennyit a fogyasztó kért, vagy esetleg kevesebbet kapott. Ugyanígy ellenőrzik egy-egy próbavásárlás során – például egy lángos vagy más népszerű ételek esetében –, hogy a csomagolóanyagot nem mérik-e bele a termék tömegébe – magyarázta a helyettes államtitkár.

Keszthelyi Nikoletta hozzátette azt is, hogy eddig országosan mindössze félmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot kellett kiszabnia a hatóságnak. A 620 helyszíni ellenőrzés során arányaiban

minden harmadik helyszínen találtak valamilyen kisebb–nagyobb problémát, viszont a vendéglátóhelyeknél csak 23 százalék volt a kifogásolási arány.

Mint elárulta, a leggyakoribb hiányosságok a már fent említett szűk méréssel (kevesebb termék vagy beleszámolt csomagolás) voltak. Emellett több helyen felmerültek árfeltüntetési hiányosságok is. A szakember ugyanakkor jó hírnek nevezte, hogy nagyon minimális esetben kellett kifogásolni a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint tópartokon és strandokon minden megyében zajlanak az ellenőrzések.

A Balaton-parti megyék kiemelt területek,

mind az északi, mind a déli parton intenzívebb fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés zajlik a nyár folyamán, de a fővárosi és a nagyobb városok sétálóutcáinak környékei sem maradnak ki, de elsősorban a strandok és a turisták által kedvelt helyszínek kerülnek górcső alá.

Keszthelyi Nikoletta megismételte, az ellenőrzések a próbavásárlásokat is magukba foglalják. „Tehát előzetesen a fogyasztóvédelmi ellenőrök vásárolnak akár fagylaltot, lángost kukoricát, az ilyenkor népszerű termékeket, vagy egy–egy vendéglátóhelyre, étterembe betérnek és rendelnek.”

A hatóság emberei kizárólag jogsértés esetén fedik fel magukat,

és ilyen esetben azonnal megindítják a fogyasztóvédelmi hatósági eljárást.

Az országos fogyasztóvédelmi ellenőrzés szeptember végéig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×