eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Fiatal lányok sült keszeget esznek a vonyarcvashegyi strandon, ahol bemutató halászaton segítik a tavi háló húzását a 40 Halász Emléknap résztvevői 2012. augusztus 3-án. A háromnapos halászünneppé vált, kulturális és gasztronómiai programokat is kínáló rendezvényen felidézik a 40 balatoni halász csodálatos megmeneküléséről szóló legendát is.
Nyitókép: MTI/Varga György

Kevesebb az ital a pohárban? – Íme a nagy nyári ellenőrzés első mérlege

A kifizetettnél kevesebb italt töltenek a vendég poharába és a csomagolóanyagot is belemérik a termék tömegébe – ezek a legjellemzőbb problémák a vendéglátóhelyeken, a boltokban és az árusoknál a fogyasztóvédelem nyári országos vizsgálatának eddigi adatai szerint.

A turisztikai szezon kezdetével párhuzamosan indult el az országos nyári fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés. Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár azt mondta az InfoRádiónak, hogy a vizsgálat középpontjában a fogyasztók anyagi érdekeinek védelme áll.

A fogyasztóvédelmi hatóság minden esetben nézi a vendéglátóhelyeken, alkalmi árusoknál, illetve a gyakran látogatott üzleteknél-boltoknál az árról való tájékoztatást, valamint ellenőrzi a nyugtaadási kötelezettséget is, vagyis hogy a fogyasztók kapnak-e számlát a vásárlásról.

Azt is figyelik, hogy esetlegesen megvalósul-e az úgynevezett szűk mérés, például kifizetett ital valóban annyi-e, amennyit a fogyasztó kért, vagy esetleg kevesebbet kapott. Ugyanígy ellenőrzik egy-egy próbavásárlás során – például egy lángos vagy más népszerű ételek esetében –, hogy a csomagolóanyagot nem mérik-e bele a termék tömegébe – magyarázta a helyettes államtitkár.

Keszthelyi Nikoletta hozzátette azt is, hogy eddig országosan mindössze félmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot kellett kiszabnia a hatóságnak. A 620 helyszíni ellenőrzés során arányaiban

minden harmadik helyszínen találtak valamilyen kisebb–nagyobb problémát, viszont a vendéglátóhelyeknél csak 23 százalék volt a kifogásolási arány.

Mint elárulta, a leggyakoribb hiányosságok a már fent említett szűk méréssel (kevesebb termék vagy beleszámolt csomagolás) voltak. Emellett több helyen felmerültek árfeltüntetési hiányosságok is. A szakember ugyanakkor jó hírnek nevezte, hogy nagyon minimális esetben kellett kifogásolni a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint tópartokon és strandokon minden megyében zajlanak az ellenőrzések.

A Balaton-parti megyék kiemelt területek,

mind az északi, mind a déli parton intenzívebb fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés zajlik a nyár folyamán, de a fővárosi és a nagyobb városok sétálóutcáinak környékei sem maradnak ki, de elsősorban a strandok és a turisták által kedvelt helyszínek kerülnek górcső alá.

Keszthelyi Nikoletta megismételte, az ellenőrzések a próbavásárlásokat is magukba foglalják. „Tehát előzetesen a fogyasztóvédelmi ellenőrök vásárolnak akár fagylaltot, lángost kukoricát, az ilyenkor népszerű termékeket, vagy egy–egy vendéglátóhelyre, étterembe betérnek és rendelnek.”

A hatóság emberei kizárólag jogsértés esetén fedik fel magukat,

és ilyen esetben azonnal megindítják a fogyasztóvédelmi hatósági eljárást.

Az országos fogyasztóvédelmi ellenőrzés szeptember végéig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×