INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

budapest fejlesztési központ

vitézy dávid

vasút

tervezés

Kezdődhet a két legrosszabb állapotú elővárosi vasútvonal fejlesztése

Kezdődhet a két legrosszabb állapotú elővárosi vasútvonal fejlesztése

Infostart / MTI

A kormány döntése alapján a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) kiírta a tervezési közbeszerzést a Budapest-Veresegyház-Vác és a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonal felújítására.

A kiírással megindulhat a két legrosszabb állapotú budapesti elővárosi vasútvonal korszerűsítése.

"A beruházások végére az elképzelések szerint részben kétvágányú, 80-120 kilométer per órával járható, villamosított vonalakon a belső szakaszokon 10-15, a külsőkön 30 percenként követik majd egymást a szerelvények minden irányban, az akadálymentes megállókban pedig kulturált környezet, P+R gépkocsiparkolók és B+R kerékpártárolók várják majd az utasokat" - közölték.

A felhívásra jelentkezőknek több lépcsőben, ütemezetten "végig kell vinniük a teljes tervezési folyamatot". Először döntéselőkészítő tanulmányokat kell szakaszonként letenniük az asztalra, azután az ezek alapján megszülető döntések nyomán el kell készíteniük az engedélyezési, kiviteli terveket és a kapcsolódó dokumentációt - írták.

"A kormány álláspontja, hogy az agglomerációban vagy Budapest külső kerületeiben élők ugyanolyan fontosak, mint a belvárosiak, ezért is kell fejleszteni az elővárosi kötöttpályás közlekedést" - hangsúlyozták.

Megjegyezték, a Budapesti agglomerációs vasúti stratégia készítésekor végzett felmérések szerint gyakorlatilag kétszer annyian használnák az elővárosi vasutakat, ha mennyiségben és minőségben javulna a szolgáltatás. Ugyanakkor a felújítás után a veresegyházi vonalon az eddigi háromszorosára, a lajosmizsein pedig háromszorosára-négyszeresére nőhet az utasszám - tették hozzá.

"Célunk, hogy a Budapesthez közeli legbelső szakaszon 10-15, a külső szakaszokon 30 perces járatkövetést kínáljunk mindkét vonalon, Veresegyház és Lajosmizse felől is. A vonalak mentén élők véleményét, javaslatait várjuk a tervezéshez, ennek érdekében két honlapot is indítottunk, ahol részletes kérdőív várja a vonalak mentén élők válaszait" - idézték a közleményben Vitézy Dávidot, a BFK vezérigazgatóját.

Nyitókép: https://www.facebook.com/vitezydavid
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018