eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Herczeg Zsolt / InfoRádió

Hozzányúlnak a hármashatár-hegyi bunkerekhez - exkluzív

Csillagvizsgáló, hadtörténeti bemutatóhelyszín és természeti értéktár létesülhet a Hármashatár-hegy elhagyatott légvédelmi bunkereiben - értesült az InfoRádió.

A második világháború végén négy földbe süllyesztett légvédelmi lőállás épült fel a Hármashatár-hegy csúcsán, bár Budapest ostromában végül nem jutottak szerephez. Az egyik tetején 2015 óta a Guckler Károly erdőmesterről elnevezett, Koller József Ybl-díjas építész által tervezett kilátó áll. A másik három még üresen, itt-ott beomolva, szeméttel és falfirkákkal elcsúfítva is népszerű a nagy forgalmú kirándulóhely turistáinak körében.

Az InfoRádió megkérdezte a Pilisi Parkerdő Zrt.-t, hogy rendbe hozzák és hasznosítják-e ezeket a méltatlan állapotban lévő, balesetveszélyes bunkereket. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a terület az erdőtársaság vagyonkezelésében van, de a lőállások nem élveznek a műemléki védettséget, és a jogi helyzetük nem rendezett.

Az biztos, hogy nem adják el és nem bontják le őket, mert várostörténeti és hadtörténeti értéket képviselnek, ezért a kilátó és a turistaház megépülése után most ezekkel is kezdenek valamit.

A tervek szerint a bunkerekben egy csillagvizsgálót, egy hadtörténeti bemutatóhelyszínt és egy természeti értéktárat rendeznek be, de a fejlesztésnek még nincs költségvetése, így határideje sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×