INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

rendőrség

létszám

orfk

Budapest, 2020. március 29.Rendőrök járőröznek a Lehel téren, Budapesten 2020. március 29-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Óriási az emberhiány a rendőrségen

Infostart

A korábban leszerelt rendőrök közül viszont csak keveset vesznek vissza az állományba.

Egy tavaly júniusi, a parlamenti képviselőknek készített összefoglalóban az jelent meg, hogy 2018-ban 12,5 ezer tiszt és 26 871 tiszthelyettes dolgozott a rendőrségnél, és a „szükséges, rendszeresített létszámhoz képest” több mint ezerrel több volt a tiszt, a tiszthelyettesek pedig kétezerrel kevesebben voltak. A Népszava ezért most rákérdezett a rendőrségi létszámhelyzetre.

Január elsején 3161 fő hiányzott a hivatásos állományból – tájékoztatott az ORFK. Tehát fokozódtak a létszámgondok, noha a veszélyhelyzet alatt senki sem szerelhet le, ezt tavaly először április 5-én rögzítette egy kormányrendelet, majd a szigorú szabály egy december 9-i rendelettel ismét hatályba lépett és jelenleg is érvényes.

Tavaly 45 korábban leszerelt rendőrt vettek vissza a hivatásos állományba – közölte az ORFK, és a lap által megkérdezett szakszervezetek azt jelezték, hogy nem szívesen veszik vissza a parancsnokok azt, aki egyszer már otthagyta az állományt, különösen, ha kiderül, hogy közben külföldön dolgozott a magyar rendőrfizetés többszöröséért. Még abba is nehezen egyeznek bele, hogy valaki országon belül más szolgálati helyen folytassa a munkát.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018