eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk
Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. A tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Operatív törzs: influenzajárvány még nincs, oltás még van

Az 50. heti adatok alapján a legtöbb településen stagnál vagy enyhén csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, emelkedő tendenciát egyedül Szolnok esetében figyeltek meg – derült ki az operatív törzs tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 298 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 243 esetben léptek fel. Üzletekben 40 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 15 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

A nyitvatartási szabályokat is megszegték, eddig 606 intézkedés kellett, 162 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. A hétvégén 333 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 13 125 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 73 rendőri intézkedés történt. 16 114 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 5808 újat rendeltek el kedden, és összesen 42 752 zárlat van hatályban.

1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 285 763 főre nőtt a hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7237 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 115 fő, az aktív fertőzöttek száma 195 411 fő. 7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

A koronavírus örökítőanyagának jelenléte a szennyvízben azt mutatja, hogy egyedül Szolnokon emelkedik még a koncentráció, Eger és Szombathely is átlag feletti adatokat mutat, máshol stagnál vagy csökken a szintje – mondta a szakember, és arról is beszélt, hogy továbbra is várják a 16 és 60 év közötti gyógyultakat a vérplazma-donációra.

Az influenzaszerű megbetegedésekkel csaknem nyolcezren fordultak orvoshoz a 49. héten, de sehol sem jelentettek még halmozódást. Az oltások 83 százalékát használták még fel, a három év alattiaknak adható vakcinából csak 36 százalék fogyott el.

Kérdések

Ki nem kaphat a koronavírusvakcinából?

Minden egyes oltásnál meghatározzák majd, hogy ki kaphatja és ki nem.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×