eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

A kormány az orvosok több javaslatát elfogadta

Változnak a kirendelési szabályai, de az összeférhetetlenséghez nem nyúlnak. A MOK elégedett.

Az egészségügy átalakításáért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter a napokban egyeztetett a parlamenti pártok képviselőivel, valamint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével az egészségügyi törvényjavaslatról. A tárcavezető levélben tájékoztatta az érintetteket arról, hogy a kormány mely javaslatokat fogadta el és melyeket nem. A dokumentumot a MOK saját oldalán tette közzé.

A levél szerint a kormány elfogadta a kamara kirendelésre vonatkozó javaslatát. Így ennek időtartama az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók esetében békeidőben a Munka Törvénykönyve szabályaihoz igazodik, vagyis a 12 hónapos időszak alatt összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot nem haladhatja meg. Az eredeti törvényben egy plusz egy év szerepelt lehetőségként. A kabinet nem fogadta el azt a javaslatot, hogy veszélyhelyzet idejére is hasonló korlátozás vonatkozzon.

Elfogadták azt az érvet is, hogy az olyan családoknál, ahol 16 évesnél fiatalabb gyermek van, és mindkét szülő egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy, csak egyiküket lehessen kirendelni. Ezt a kérést az érdekképviseletekkel történő megbeszélésén fogalmazták meg a kormányzatnak.

A kabinet osztja azt az álláspontot, hogy az alapellátásban polgári jogi jogviszony keretében foglalkoztatottak számára - akiket a törvényben szereplő bérfejlesztés nem érintett -

szintén érzékelhető jövedelemnövekedést kell biztosítani.

A vállalkozási szerződéssel foglalkoztatottak ugyanis kimaradtak a béremelési körből.

Ezzel szemben az összeférhetetlenségi szabályok tartalmának jelentős enyhítésére, vagy azok bevezetési határidejének érzékelhető elcsúsztatására vonatkozó javaslattal nem értett egyet a kormány. Ennek oka az a levél szerint, hogy a javaslatok ellentétben állnak az egészségügy működésének korrekcióját indukáló egyik alapelvvel, azaz a köz- és magánegészségügy részbeni szétválasztásával kapcsolatos szakpolitikai álláspontjával.

A levél szerint a résztvevők aggódtak, hogy a törvényi határidő, ameddig az egészségügyi szolgálati munkaszerződés tervezet tartalmáról az érintettet tájékoztatni kell, túl rövid, ezért a kormány elfogadta azt, hogy e tájékoztatást a veszélyhelyzet megszűnését követően kelljen csak megadni. Ezzel párhuzamosan

a kormány megváltoztatta az újfajta munkaszerződés megkötésének 2020. decemberi 31-i határidejét, kitolva azt.

A bértáblát januártól alkalmazni kell, hogy ne érje anyagi hátrány az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat.

Kincses Gyula MOK-elnök azt közölte:

úgy tűnik, a tárgyalások ha nem is voltak egyszerűek, de eredményesek voltak.

"Azt gondolom, hogy elég hatékonyak és eredményesek voltunk, egyedül összeférhetetlenségi szabályok nem enyhültek. A többi a MOK kompromisszumos javaslatok szellemében változik" - írta a kamara Facebook-oldalán.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×