eur:
394.67
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Eltávolítják a festéket az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületéről 2018. január 17-én. Az ÁSZ székházát a Közös Ország Mozgalom aktivistái a nap folyamán narancssárga festékkel festették le. Az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az ÁSZ belefogott 180 kis párt átfogó ellenőrzésébe

célja annak megállapítása, hogy a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyikimutatás-készítési és -közzétételi kötelezettségüknek.

Az Állami Számvevőszék 180 olyan párt folyamatban lévő törvényességi ellenőrzéséről számolt be, amely nem részesül rendszeres állami támogatásban - írja az Index. Ugyanezt az ellenőrzést az ÁSZ a rendszeresen támogatott pártok esetében kétévente elvégzi, a párttörvény alapján, amit a pártok a bejegyzés pillanatában egyszerre elfogadnak.

A mostani 180 ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártok eleget tettek-e a párttörvényben előírt pénzügyikimutatás-készítési és -közzétételi kötelezettségüknek.

Az ellenőrzés társadalmi jelentőségét az adja, hogy egy választáson – a vonatkozó előírások és feltételek teljesítése esetén – ezek a pártok is állíthatnak országos listát, jelölteket, vagyis közreműködhetnek a népakarat kinyilvánításában. Ezért alapvető jelentősége van annak, hogy a működésük törvényessége biztosított legyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×