eur:
394.17
usd:
369.67
bux:
65792.91
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Nyílik az ország - polgármesterek beszéltek arról, mire lehet számítani

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András nyugodtan várja a járványvédelmi szabályok újabb enyhítését, mert jó tapasztalatokat gyűjtött az elmúlt két hétben. Eger első embere, Mirkóczki Ádám aggodalmát fejezte ki, szerinte a következő két hét kritikus lesz.

Egy nagyon izgalmas időszak kezdetén vagyunk ismét - mondta az InfoRádiónak Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, utalva a hétfőtől érvényes újabb könnyítésekre, amelyek már közelebb viszik az életet ahhoz, amit korábban megszoktunk - a megmaradó óvintézkedések és járványvédelmi szabályok ellenére is. Elmondása szerint

a város ütemezetten oldja fel az elmúlt két hónapban bevezetett korlátozásokat.

A szabadtéri lehetőségek terén az egyik utolsó lépés hétfőtől a játszóterek, sportpályák sporteszköz részeinek újranyitása lesz.

A turisztikai látványosságokat, kiállítótereket szintén ütemezetten nyitják meg - természetesen csak szabadtéren. A Nagyboldogasszony-bazilika már a múlt hétvégén megnyitotta kapuit, ettől a hétvégétől pedig Tácon a Gorsium régészeti park is látogatható lesz.

Elmondta: az elmúlt két hónap váratlan helyzeteit sokak összefogásával tudták kezelni. "Mindenki elfogadta azt, hogy most az emberi élet megőrzése a legfontosabb, a korlátozások pedig az emberekért történtek. A vírushelyzet talán elő is hozta a legjobbat az emberekből, sokkal nagyobb volt az együttműködési készség, mint a normál hétköznapokon" - tette hozzá a polgármester. Úgy fogalmazott, hogy felértékelődtek az emberi kapcsolatok, kiderült, hogy mi igazán fontos az emberek, és a város életében is. Épp ezért a május 4-től érvényes lazítás után ugyan óvatosan, a szabályok betartásával, de az élet kezd visszatérni.

Tapasztalata szerint egyébként a Maradj otthon! kampány az elején nagyon jól működött, míg a vége felé már érezhető volt, hogy mindenki nehezen bírja. Amikor pedig május 4-ével elkezdődött az "Okosan hagyd el az otthonod"-időszak,

a könnyítéseket úgy vették az emberek, hogy ez egy lehetőség, ami csak akkor marad itt, ha a még érvényes szabályokat betartjuk.

Azt tapasztalják, hogy a lazítás előtti héthez képest sokkal elfogadottabb és széles körűbb a maszkviselés ott, ahol ez kötelező, figyelnek az emberek a távolságtartásra is, és kerülik a nagy csoportosulásokat.

Az idősek továbbra is óvatosabbak, még jelenleg is több mint 600-an kérik az önkormányzat segítségét annak érdekében, hogy otthon maradhassanak.

Az újranyitott turisztikai látványosságoknál az a tapasztalat, hogy a turisták is elfogadták és betartották a szabályokat

- mondta Cser-Palkovics András. A szabályszegőknél pedig egy-egy figyelmeztetés, kérés is elég volt, hogy megoldódjon a probléma.

A polgármester a legnagyobb aggállyal a vendéglátóhelyekre jövő héttől érvényes újabb lazításra tekint, hogy a belső terekben hogyan lehet majd a távolságtartás szabályait tartani. "De mi nagy tisztelettel és szeretettel várunk mindenkit, turistát, akár Magyarországról, akár máshonnan érkezik. Egyet kérünk, hogy a szabályokat tartsa be" - tette hozzá Cser-Palkovics András.

Hasonlóképp aggódik Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám is a vendéglátásra vonatkozó enyhítések kapcsán, mivel étkezés mellett nehéz elképzelni a maszkviselést, és így megszűnik szinte minden védekezési lehetőség, ami egy zárt térben alkalmas lehet a megelőzésre.

A polgármester szerint egyébként jelesre vizsgázott a város, mivel a lakosság döntő hányada sokkal fegyelmezettebben tartotta be a korlátozásokat a korábban vártnál. Mint mondta, szerencsére csak nagyon ritka esetben kellett szankcionálni a szabályszegésért. Úgy fogalmazott a városnak kényszerből meg kellett előznie az országos trendeket a járványvédelmi korlátozó intézkedések meghozásakor, az Olaszországból hazatérő az egri vízilabdacsapat miatt.

A húsvétot követő enyhítések után a városba érkező turisták részéről tapasztaltak lanyhuló odafigyelést.

"Egy várost nem lehet hermetikusan lezárni, így Egert sem. Folyamatosan érkeztek látogatók, de sokra nem mentek, mert minden közösségi együttlétre alkalmas terület - beleértve a Dobó István Vármúzeumot, a Dobó-teret és a Szépasszony-völgyet is - le volt zárva. Most, a teraszok megnyitásával megint egy kicsit a nyüzsgő város képét festi Eger" - mondta Mirkóczki Ádám.

Beszámolt arról is, hogy a magántulajdonú éttermek, vendéglátóhelyek többsége - egyelőre a teraszokkal - már megnyitott a városban. Az önkormányzati fenntartású uszoda, a strand és a termálfürdő a pünkösdi hétvégére tervezi a nyitást - hasonlóképp a nagyobb szállodák is.

Szerinte a következő két-három hét lesz a kritikus, amikor kezd megint több ember egy helyen lenni.

"Ha ezt nem követik megbetegedések, akkor azt mondom, eredményesek voltunk, de várjuk ki ezt a két hetet"

- tette hozzá.

Hosszabb távon szerinte ez a helyzet felértékeli majd a belföldi turizmust. "Arra számítok, hogy rengeteg belföldi turista fog érkezni a városba, épp ezért lehetőségeink szerint támogatjuk az egri Tourinform iroda működését" - mondta Mirkóczki Ádám. Beszámolt arról is, hogy a város brutális adóbevételkieséssel kell megküzdjön, a becslések szerint elérheti a 2,7 milliárd forintot. Ezzel nyertek egy fél évet, hogy átgondolják, hogyan működjön tovább az iroda.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×