INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

várnegyed

fejlesztés

lovarda

A műszakilag elkészült újjáépülő Lovarda a budai Várban 2020. február 7-én. A régi pompájában helyreállított és multifunkcionális rendezvénytérnek szánt épületet jövőre adják át a környezetének rendezése és akadálymentesítése után. A Hauszmann Alajos által tervezett és 1902-ben felavatott épület a második világháborúban megsérült, és bár helyreállítható lett volna, 1950-ben mégis lebontották. Most 70 év után született újjá a Nemzeti Hauszmann Program keretében.

Újjászületett egy történelmi épület a Várban

Tavasszal már bárki látogathatja az elkészült Főőrség épületét, jövőre pedig megnyílik a Csikós udvar és a Királyi Lovarda is a budai Várban - közölte a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa.

A budai Vár megújítása részeként eredeti szépségében állítják helyre a Királyi Lovardát és a Főőrség épületét – mondta Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások miniszteri biztosa.

"A Szent György teret autómentesítettük, a kerteket, parkokat, sétányokat kitakarítottuk, és folyamatosan újítjuk meg. Emellett elkészültünk két, Hauszman Alajos tervezte csodálatos épülettel, és egy különleges lépcsővel" - mondta a miniszteri biztos. Szavai szerint ezek az alkotások megsérültek a második világháborúban, de megmenthetőek lettek volna. Ennek ellenére politikai okokból elbontották őket.

Befejezték a királyi testőrségnek is helyet adó impozáns épület, a Főőrség munkálatait.

Fodor Gergely hozzátette:

tavasztól ez az épület már várja a látogatókat, az épületben étterem és kiállítótér kap helyet.

Műszakilag elkészült a Csikós udvar és a Palota szintjét összekötő, neoreneszánsz stílusú Stöckl-lépcső, amely az ország egyik legszebb történelmi lépcsője. A Csikós udvarban pedig újjáépítették a Lovardát, amely kívül-belül hiteles másolata az eredetinek, de korszerű, 21. századi rendezvényteremként működtetik majd.

A Lovarda környezetében még megújulnak a zöldfelületek, ezen felül két óriásliftet és egy akadálymentes rámpát is építenek majd a Vár könnyebb megközelíthetősége érdekében. Fodor Gergely hozzátette: jövőre megnyílik a Csikós udvar és a Lovarda is.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Lovarda és a Főőrség
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018