eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Bakonyi Erőmű Ajkán 2018. január 9-én. Megszűnhet az évek óta tartó korom- és pernyehullás Ajkán, az erőművet az elmúlt év végén megvásároló Veolia Energia Magyarország Zrt. tervezett beruházásának köszönhetően - közölte Palkó György, a cég elnök-vezérigazgatója az ezen a napon tartott sajtótájékoztatón.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Évek óta tartó kellemetlen jelenségnek vetnek véget Ajka térségében

Korszerűsítették az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. tízes számú kazánját, ezzel csökken a környezetszennyezés, megszűnhet a városban évek óta tartó pernyehullás.

Vollár Attila, az erőmű vezérigazgatója elmondta, hogy a kazán korszerűsítését az ajkai erőmű 2018-ban megkezdett modernizációja legfontosabb lépésének nevezte. Elmondta, hogy a térség hő és villamos energia szükségletét ellátó erőmű 10-es számú kazánjának próbaüzeme február 17-én kezdődött meg, a felújítás májusban a 12-es kazánnal folytatódik. A modernizálástól azt várják, hogy 2020 végére teljesen megszűnik Ajkán az erőmű okozta pernyekibocsátás.

Az erőmű tízes kazánjának felújítása 2019 őszén indult el egy csaknem hatmilliárd forintos beruházás részeként.

A kazánból kibontott 120 tonna acél helyére 150 tonna acélt építettek be a szakemberek. A szereléshez 15 kilométernyi villamos- és irányítástechnikai vezeték kiépítésére volt szükség, valamint mintegy 1300 négyzetméter hőszigetelés és lemezburkolat készült el,

a legintenzívebb időszakban 110 ember dolgozott egyszerre a korszerűsítésen.

A 2020 végén záruló felújítás, 2018 tavaszán kezdődött, először a kéményeket tisztították meg, ezt követte a 10-es kazán modernizálása. A jelenleg zajló korszerűsítés keretében korábban elvégzett munkálatoknak köszönhetően 2017 első félévéhez képest 2019-re kevesebb mint felére csökkent a környezetvédelmi határérték túllépésének előfordulása. A 10-es számú kazán felújításával ez az érték tovább csökken, a három további hátra lévő kazán rekonstrukciójának befejezését követően várhatóan nem fogja meghaladni az évi néhány alkalmat.

A korszerűsítéssel párhuzamosan fokozatosan csökkentik a szénfelhasználást az erőműben, növelik a tüzelőanyag-mixen belül a biomassza arányát és a fosszilis tüzelőanyagot is lépésről-lépésre kiváltják.

Az 1992-ben alapított Bakonyi Erőmű Zrt. nagyobb részt biomassza, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, valamint évente 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát.

A Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét 2017 decemberében vásárolta meg a Veolia Energia Magyarország Zrt.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×