eur:
389.57
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A nagy víznyomástól a szakadó esőben és viharos szélben leesett rendszámtáblák a városi rendőrkapitányság épületében, Nyíregyházán 2017. június 7-én. A rendőrség munkatársai az előző esti esti vihar után több mint ötven elhagyott rendszámtáblát szedtek össze a városban.
Nyitókép: Balázs Attila

Száguld Magyarország a mostani rendszámrendszer vége felé

Már decemberben elkezdték kiosztani az új, S betűvel kezdődő rendszámokat. A korábbi, R-betűs rendszámok rekordidő, alig több mint egy év alatt kifutottak - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Katona Mátyás autós szakíró.

A hazai rendszámkiosztásban már az S betűnél tartunk, rendkívüli módon felpörögtek az újrendszám-kiadások - tudta meg az InfoRádió Katona Mátyástól, az Autónavigátor.hu szaklap főszerkesztőjétől.

"Az első megjelent S betűs sorozat az egy zöld rendszám, az SAB kezdetű táblákat elektromos és plug-in meghajtású autók kaphatják meg. Már láthatunk is ilyeneket az utcákon" - mondta, hozzátéve, hogy azért lesznek kocsik, amelyekre még idén is kerül R betűs rendszám.

Ismert, egy kezdőbetű nagyjából 680 ezer betűkombinációt jelent, zömében az új és használt - Magyarországon regisztrálandó - autókra kerülnek ilyen új rendszámok. Ez a szakértő szerint azt jelenti, hogy az újautó-piac és az import jelenlegi volumene mellett

nagyjából másfél éves kifutást jelent egy kezdőbetű,

ezt láthattuk az R betűnél is.

Korábban, az ínségesebb években (2007-2012) lassabb volt a tempó, az L-kezdetű rendszámok például öt év alatt futottak ki, ahogy az M betű is majdnem öt évet "ment", korábban pedig nagyjából három évente változtak a betűkezdetek.

Arra is megvan a válasz, hogy mikor "fogynak el" a három betű / három számos táblák.

"Nagyjából

2025-re várható, hogy ez az 1990-ben bevezetett kombináció kifut.

2012 magasságában felvetődött, hogy területi, akár megyei alapú rendszámokat vezetnek be, német vagy osztrák mintára, de ezekről mostanság nincs nagyon hír. Viszont egyéb változások lesznek: az ideiglenes rendszámokat fogják 2021-től I betűvel kezdeni."

Az ideiglenes rendszámok jelenleg E, M, S, P, T és Z betűjellel futnak, ezeket vonják össze.

Különleges rendszámként megmarad a zöld tábla, amivel kapcsolatban szintén terveztek szigorítást, de jelenleg még az összes plug-in, illetve hibrid autó megkaphatja, aminek az elektromos hatótávolsága legalább 25 kilométer, függetlenül attól, hogy milyen belső égésű motor van benne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×