INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

lift

magyar felvonó szövetség

itm

Az üresen álló, felújításra váró Kandó-kollégium 2015. július 2-án. A kormány 1,6 milliárd forinttal támogatja a Kandó Kálmán Kollégium félbemaradt felújítását.

Rossz állapotban a hazai liftek

Infostart

Minden ötödik megérett a cserére, ez mintegy hatezer liftet, költségben pedig és súlyos milliókat jelent. A Magyar Felvonó Szövetség kezdeményezte, hogy az állam pályázati formában támogassa a társasházak elöregedett személyfelvonóinak cseréjét.

A szövetség elnöke, Kováts Attila a Világgazdaságnak beszélt az elképzelésükről, amely szerint hasonló konstrukciót lehetne életre hívni a liftek esetében, mint amilyen már megvalósult az épületek energetikai korszerűsítésénél vagy éppen a hűtőgépcsere-programban. Mint mondta, a témában rendszeresek az egyeztetések, de még kezdeti fázisban vannak. Kováts Attila szerint pozitívan fogadták a szervezet felvetését, de még nem tudni, hogy a terv mikor érhet olyan fázisába, hogy a kormány elé kerüljön.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a folyamatot meggyorsíthatja az Európai Unió vonatkozó SNEL-szabványa, amelynek értelmében a húszévesnél idősebb felvonókat korszerűsíteni kell.

Egy-egy lift cseréjének a költsége bőven 15 millió forint felett alakulhat, vagyis a teljes állomány ötödének a modernizálása akár 90 milliárd forintba is kerülhet.

Magyarországon hivatalosan 49 ezer felvonót és mozgólépcsőt tartanak nyilván, ezekből 37 400 üzemel, a többi valamilyen ok miatt nem működik. Utóbbiak egy része – 3300 felvonó – úgynevezett veszélytelenített berendezés, ezek esetében maguk a használók kérték a hatóságot, hogy iktassa ki a gépet, mivel nem kívánják használni. Ennek hátterében jellemzően anyagi nehézségek húzódnak meg: tízéves korig évente egyszer, fölötte kétszer kötelező ellenőrizni a felvonókat, ennek magas, akár több tízezer forintos költsége is lehet - írja a Világgazdaság.

Nyitókép: MTI/Kallos Bea
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018