eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 132 éves börtön épületének cellaablakai a megyeszékhely Jókai utcájában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Csak papíron kapják meg a milliókat a legbrutálisabb gyilkosok

Jellemzően a túlzsúfoltság és az embertelen körülmények miatt perlik az államot a fogvatartottak.

Az elmúlt évben több mint 3 milliárd forintot fizetett ki a fogvatartottaknak a magyar állam a rossz börtönkörülmények miatt, a többmilliós kártalanítások mindazonáltal nem jellemzőek, főként azok kapják, akik kiróvan embertelen körülmények között tengetik a napjaikat, hosszú idő óta – írja az Index.

A kártérítési perek jellemzően a börtönök zsúfoltsága miatt indulnak. A Magyar Helsinki Bizottság adatai szerint – 2017-ben 694, 2018-ban 3745, 2019 februárjáig pedig összesen 771 végzés született a rossz börtönkörülmények miatt.

Három éve összessen 678 654 650 forint, tavaly 3 495 528 842 forint, idén pedig eddig 533 937 700 forint kártalanítást fizettek ki fogvatarottaknak.

Amíg pedig marad a túlzsúfoltság, a rabok valószínűleg továbbra is előszeretettel perlik be az államot. Ezekben az ügyekben a hazai bv. bírók hoznak ítéletet, "a jogszabály viszont szűkös határidőt szab nekik" – fogalmazott a hírportál által megszólaltatott ügyvéd.

A bv. bírók hivatalból ezekben az esetekben egyébként azt is vizsgálják, hogy a polgári bíróság korábban ítélt-e meg kártérítést vagy sérelemdíjat a büntetőügy sértettjeinek vagy azok hozzátartozóinak. A törvény szerint a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártalanítás összegéből ugyanis elsősorban a gyermektartásdíj iránti követelést, majd a polgári jogi igényt és az ezzel egyenértékű, a bűncselekmény miatt megállapított kártérítést vagy sérelemdíjat kell kifizetni. Így előfordul, hogy a milliókat csak papíron kapják meg a legbrutálisabb gyilkosok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×