eur:
392.7
usd:
365.93
bux:
66539.22
2024. április 26. péntek Ervin

Újraindul a főpolgármesteri tisztségért Tarlós István - a nap hírei

Bekérette az ukrán nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztérium. 4-es fokozatra felerősödve érte el partot Floridában a Michael hurrikán. A nap legfontosabb hírei október 10-én.

Újraindul a főpolgármesteri tisztségért Tarlós István. A városvezetőt Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke kérte fel az indulásra a jövő évi önkormányzati választáson. A főpolgármester a miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón elmondta: döntésében az is befolyásolta, hogy nem akar úgy járni a 3-as metró felújításával, mint Demszky Gábor a 4-es metróval, hogy befejezetlenül marad, emellett javult Budapest együttműködése a kormánnyal. Tarlós István a feltételei közé sorolta a Közmunkák Tanácsa mintájára létrehozandó Budapesti Fejlesztési Tanácsot, a közvetlen főpolgármester-választást és azt, hogy a közszolgáltató cégek a fővárosnál maradjanak.

Az ellenzéki pártok szerint feladta Budapestet a kormánynak a főpolgármesteri posztért újrainduló Tarlós István. Az MSZP úgy látja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már sokat elvett a budapestiektől és már nem is ígér nekik semmit. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke szerint a főváros semmilyen fejlesztést nem fog tudni megvalósítani a kormány támogatása nélkül. Az LMP úgy véli: idejétmúlt ötlet a budapesti fejlesztési tanács létrehozása, helyette olyan intézményekre lenne szükség, mint például a rendszeres társadalmi egyeztetés és a népszavazás. A Demokratikus Koalíció szerint Tarlós István úgy vállalta az újraindulást a főpolgármesteri posztért, hogy előre lemondott minden fővárosi jogkörről.

Bekérette az ukrán nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztérium.Magyar Levente államtitkár a megbeszélés után elmondta: azért kellett intézkedni, mert Ukrajnában halállistát állítanak össze kárpátaljai magyarokról, a kijevi parlament honlapján pedig az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását szorgalmazzák. Hozzátette: Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít a magyar határ közelébe. A diplomáciai viszony azután vált feszültté, hogy Kijev a beregszászi magyar konzulátuson egy magyar állampolgársági eskütételről készült rejtett kamerás felvétel alapján a napokban kiutasította a magyar konzult. Válaszlépésként a magyar külügyi tárca is hazaküldött egy ukrán diplomatát.

Jelentős béremelést szeretne elérni a jövő évre a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Földiák András, az érdekképviseleti tömörülés elnöke elmondta: azt javasolják, hogy a minimálbér a jelenlegi 138 ezerről 190 ezer forintra emelkedjen, a garantált bérminimum pedig a mostani 180.500 forintról 247 ezerre nőjön. Hozzátette: a szakszervezetek szükségesnek tartják a diplomás bérminimum bevezetését is, amit bruttó 321 ezer forintban kellene meghatározni. Boros Péterné, a SZEF alelnöke, a közszolgálati szakszervezet elnöke arról beszélt, hogy becsléseik szerint a javasolt béremelés mintegy 170 milliárd forint plusz kiadást jelentene a költségvetésnek.

A Büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezte a Vasutasok Szakszervezete az egyre gyakoribb támadások miatt. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: az érdekképviselet az elkövetőkre jelenleg kiróható legfeljebb 5 éves büntetési tétel 8 évre emelését, valamint a fogalomban levő vasúti kocsik bekamerázását szorgalmazza. Hozzátette a levelet az összes közszolgálati dolgozó érdekében írták az igazságügyi miniszternek. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete egyetért a büntető törvénykönyv szigorításával, de az érdekképviselet szerint a jelenlegi büntetési tételek alkalmazása is célravezető lehetne. Fontos lenne még az érintett vasutasok testkamerával történő felszerelése is.

Népszavazást kezdeményez a kormánytagok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről az MSZP. Tóth Bertalan az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője hangsúlyozta: a szimbolikusnak szánt kezdeményezés a magyar egészségügy állapotára akarja felhívni a figyelmet. Hozzátette: míg a kormánytagok kiemelt egészségügyi ellátást kapnak, addig több tízezren várnak műtétre, tíz órákat kell várni a sürgősségi osztályokon.

Bejelentette indulását az Európai Szocialisták Pártjának úgynevezett csúcsjelölti tisztségéért Frans Timmermans. Az Európai Bizottság első alelnöke a Financial Times-nak adott interjújában azzal indokolta döntését, hogy mindent meg akar próbálni az Európai Unió létét fenyegető veszélyek elhárításáért. Ha a szocialisták nyernék a jövő évi európai parlamenti választást, az ő csúcsjelöltjük lenne az Európai Bizottság következő elnöke.

Óránkénti 250 kilométeres széllökésekkel és özönvízszerű esőzésekkel 4-es fokozatra felerősödve érte el a partot Floridában a Michael hurrikán. A hurrikán a floridai Panama City városnál érte el a partot. Az Országos Hurrikán Központ előrejelzései szerint tovább erősödhet, és a korábbi viharoknál pusztítóbb lehet. Rick Scott floridai kormányzó az állam Mexikói-öböl partján fekvő vidékeire kötelező kiürítést rendelt el, ugyanakkor közölte: aki helyi idő szerint szerda délig nem hagyta el az otthonát, most már ne tegye, a vihar ugyanis életveszélyes.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×