eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Robotics Pepper nevű humanoid robot bemutatója az Ipar 4.0 Technológiai Központban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2018. szeptember 6-án. A 121 cm magas és 28 kilogramm súlyú Peppert a legkorszerűbb mesterséges intelligenciával és hangfelismerő technológiával látták el. Ezeknek és a több mint 12 beépített szenzornak köszönhetően a robot felismeri a különböző hangulatokat, arckifejezéseket és gesztusokat.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Minisztériumi ernyőt kap a hazai mesterségesintelligencia-kutatás

Több mint 70 taggal megalakult a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció - tudta meg az InfoRádió az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A jegybanktól úgy nyilatkoztak: a pénzügyi szektor harmadában a mesterséges intelligencia már a jelen.

Megalakult az innovációs és technológiai miniszter által kezdeményezett Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció). Célja, hogy Magyarország a mesterségesintelligencia-fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és "a nemzetközi MI-közösség fontos tagjává váljon". A több mint 70 nemzetközi és hazai céget, egyetemeket, tudományos műhelyeket, szakmai és közigazgatási szervezeteket tömörítő koalíció működését a tárca Digitális Jólét Programja biztosítja.

"Az autonóm járművekkel és az 5G mobiltechnológiával kapcsolatos fejlesztések mellett a mesterséges intelligencia is ilyen lehetőséget kínál Magyarország számára" - tudatta a tárca.

A koalíció alakuló ülésén több mint

70 nagyvállalat, hazai kkv és startup vállalkozás, egyetemi és tudományos kutatóműhely, szakmai és közigazgatási szervezet

képviselői írták alá az alapító nyilatkozatot Balatonfüreden, és további közel 20 szervezet jelezte csatlakozási szándékát.

Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak az alapításkor elmondta, a kormányzat és a piaci szereplők összefogásáról van szó.

"A technológia alkalmazásával jobban megérthetjük mi is ügyfeleink igényeit és számukra testreszabott, optimalizált megoldásokat kínálhatunk mind a hálózat-, mind a termékfejlesztés területén" - említette Koller.

"A koalíció megalapításával válaszol Magyarország a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen a területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez. A napjainkban zajló negyedik ipari forradalmat az intelligens, döntésképes robotok megjelenése, elterjedése jellemzi. Fontos, hogy hogyan viszonyulunk az intelligens gépekhez, és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak a tömeges alkalmazásuk kapcsán felmerülő kérdésekre" - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×